Szinte az összes cukor áfacsalással kerül a boltokba

agrarszektor.hu
Kitálalt az egyetlen hazai cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. vezetője.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Áfacsalás útján kerül a boltokba a cukor 80-90 százaléka - állítja az egyetlen hazai cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgatója. A kormány a fordított áfa bevezetésével tisztítaná meg a piacot.

A csalók ma már kifinomult módszerekkel igyekeznek megelőzni az adóhatóság nyomozóinak közbelépését - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hájos László, a kaposvári cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgatója. Nemcsak az történik, hogy a magyar cégektől (elvileg) szlovák vállalkozások számára vásárolt áru el sem hagyja az országot, és idehaza értékesítik, hanem egy kicsit "meg is utaztatják" az édesítőszert. A régebbi lebukások tapasztalatai alapján - amikor is a kamion tachométerével nem tudták kimutatni az "itthon maradt", cukorral megpakolt jármű mozgását - most átviszik a határon, ahol aztán fölszerelik más papírokkal, és akkor az áru már áfamentes importként kerül vissza. Ezt azután áfával növelt "hófehér cukorként" adják tovább egy-egy hazai kereskedelmi cégnek. Több száz olyan, időközben megszűnő áfacsaló csoportról is beszélhetünk, amelyek nem kerültek a hatóság látókörébe - véli a vezérigazgató-helyettes.

A másik adócsalási trükk az, amikor megveszik az ötvenkilós zsákban forgalmazott magyar, szlovák vagy lengyel cukrot, a szlovákiai Farkasdon egykilósokra becsomagolják, és áfamentesen behozzák. - Az alföldi borászok - akiknek Kaposvár már nemigen ad el cukrot - így jutnak édesítőszerhez - jegyezte meg Hájos László.

A cukorpiaci visszaélések megegyeznek azzal a csalási módszerrel, amelyet korábban a gabonapiacon követtek el egyes nyerészkedő csoportok. A feketézés azután szűnt meg, hogy a kormány 2012-ben fordított áfa adózást vezetett be a gabonafélékre és az olajos növényekre.

A kabinet hasonló módszerrel igyekszik fellépni a cukorpiacon is: a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly november végén az Európai Bizottsághoz fordult, hogy Magyarország bevezethesse a cukorkereskedelemben is a fordított adózási rendszert. A fordított áfa a gyakorlatban azt eredményezi, hogy egy-egy agrárgazdasági termékpálya köztes ügyleteiben nem merül fel adófizetési kötelezettség, hanem az áfát a csak a végső felhasználóknak kell megfizetniük. Így e rendszer bevezetésével a cukorforgalmazásban is megszűnne az áfacsalások lehetősége.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58