Szomorú: újabb bizonyítékok a kettős mércére az élelmiszerpiacon

MTI
A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek csaknem negyedénél talált eltérést a termékek összetételét illetően, jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója. Az Agerpres hírügynökség által idézett tisztségviselő elmondta, hogy egy európai vizsgálat keretében összesen mintegy 80 élelmiszer összetételét hasonlították össze.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vizsgálatba vont mintegy 80 élelmiszer közül 18 esetben találtak valamilyen eltérést az élelmiszerek összetételét illetően. Például az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, vagy az arányuk eltért a nyugat-európaitól. A fogyasztóvédelem vezetője konkrét példákat is felsorolt. Elmondása szerint a Romániában forgalmazott Freewayüdítő csak 3% narancslét tartalmaz, míg Spanyolországban ez az arány eléri a 8%-ot, Franciaországban a 10%-ot, Olaszországban pedig a 20%-ot is. Ugyanitt a Fanta üdítő mindössze 5% narancsot tartalmaz, míg Spanyolországban 8%-ot, Franciaországban 10%-ot és Olaszországban 12%-ot. A Milka csokoládé esetében pedig kimutatták, hogy a romániai változat 17%-ban tartalmaz mogyorót, a franciaországi 22%-ban.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Romániában azt követően kezdték vizsgálni az élelmiszereket, hogy a visegrádi országok tiltakoztak az ellen, hogy a nagy nemzetközi cégek kettős mércét alkalmaznak az általuk forgalmazott élelmiszerek minőségénél. Paul Anghel ugyanakkor hangsúlyozta, a hatóság nem kívánja és nem is tudja egyértelműen megmondani, hogy létezik-e kettős mérce a nyugat-európai és a Romániában forgalmazott termékek esetében.

Az elmúlt években számos esetben is felmerült, hogy az élelmiszeripari termékek minősége eltér Kelet- és Nyugat-Európában. Az Európai bizottság idei júniusi jelentésében végül úgy értékelte, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszerek minőségét illetően, noha a megvizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek közel egyharmada eltérő összetételűnek bizonyult.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?