2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Élelmiszer

Szomorú: újabb bizonyítékok a kettős mércére az élelmiszerpiacon

A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek csaknem negyedénél talált eltérést a termékek összetételét illetően, jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója. Az Agerpres hírügynökség által idézett tisztségviselő elmondta, hogy egy európai vizsgálat keretében összesen mintegy 80 élelmiszer összetételét hasonlították össze.
 
 

A vizsgálatba vont mintegy 80 élelmiszer közül 18 esetben találtak valamilyen eltérést az élelmiszerek összetételét illetően. Például az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, vagy az arányuk eltért a nyugat-európaitól. A fogyasztóvédelem vezetője konkrét példákat is felsorolt. Elmondása szerint a Romániában forgalmazott Freeway üdítő csak 3% narancslét tartalmaz, míg Spanyolországban ez az arány eléri a 8%-ot, Franciaországban a 10%-ot, Olaszországban pedig a 20%-ot is. Ugyanitt a Fanta üdítő mindössze 5% narancsot tartalmaz, míg Spanyolországban 8%-ot, Franciaországban 10%-ot és Olaszországban 12%-ot. A Milka csokoládé esetében pedig kimutatták, hogy a romániai változat 17%-ban tartalmaz mogyorót, a franciaországi 22%-ban.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Romániában azt követően kezdték vizsgálni az élelmiszereket, hogy a visegrádi országok tiltakoztak az ellen, hogy a nagy nemzetközi cégek kettős mércét alkalmaznak az általuk forgalmazott élelmiszerek minőségénél. Paul Anghel ugyanakkor hangsúlyozta, a hatóság nem kívánja és nem is tudja egyértelműen megmondani, hogy létezik-e kettős mérce a nyugat-európai és a Romániában forgalmazott termékek esetében.

Az elmúlt években számos esetben is felmerült, hogy az élelmiszeripari termékek minősége eltér Kelet- és Nyugat-Európában. Az Európai bizottság idei júniusi jelentésében végül úgy értékelte, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszerek minőségét illetően, noha a megvizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek közel egyharmada eltérő összetételűnek bizonyult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu