2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Élelmiszer

Szomorú: újabb bizonyítékok a kettős mércére az élelmiszerpiacon

A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek csaknem negyedénél talált eltérést a termékek összetételét illetően, jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója. Az Agerpres hírügynökség által idézett tisztségviselő elmondta, hogy egy európai vizsgálat keretében összesen mintegy 80 élelmiszer összetételét hasonlították össze.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A vizsgálatba vont mintegy 80 élelmiszer közül 18 esetben találtak valamilyen eltérést az élelmiszerek összetételét illetően. Például az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, vagy az arányuk eltért a nyugat-európaitól. A fogyasztóvédelem vezetője konkrét példákat is felsorolt. Elmondása szerint a Romániában forgalmazott Freeway üdítő csak 3% narancslét tartalmaz, míg Spanyolországban ez az arány eléri a 8%-ot, Franciaországban a 10%-ot, Olaszországban pedig a 20%-ot is. Ugyanitt a Fanta üdítő mindössze 5% narancsot tartalmaz, míg Spanyolországban 8%-ot, Franciaországban 10%-ot és Olaszországban 12%-ot. A Milka csokoládé esetében pedig kimutatták, hogy a romániai változat 17%-ban tartalmaz mogyorót, a franciaországi 22%-ban.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Romániában azt követően kezdték vizsgálni az élelmiszereket, hogy a visegrádi országok tiltakoztak az ellen, hogy a nagy nemzetközi cégek kettős mércét alkalmaznak az általuk forgalmazott élelmiszerek minőségénél. Paul Anghel ugyanakkor hangsúlyozta, a hatóság nem kívánja és nem is tudja egyértelműen megmondani, hogy létezik-e kettős mérce a nyugat-európai és a Romániában forgalmazott termékek esetében.

Az elmúlt években számos esetben is felmerült, hogy az élelmiszeripari termékek minősége eltér Kelet- és Nyugat-Európában. Az Európai bizottság idei júniusi jelentésében végül úgy értékelte, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszerek minőségét illetően, noha a megvizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek közel egyharmada eltérő összetételűnek bizonyult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu