Szorul a hurok a magyar tejtermelők nyaka körül: meddig bírják még ezt?

agrarszektor.hu
A magyar nyerstej felvásárlási átlagára 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció és az input költségek változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna, jelenleg azonban a megnövekedett költségek miatt a termelők és a feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a mostaninál gyorsabb ütemben növelni.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyarországi tejpiac számára az erősödő infláció, az input költségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent - írja közleményében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet szerint ezért hiába üdvözlendő, hogy a nyerstej felvásárlási átlagára 2017 januárja óta stabilan a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog, ha a tejtermelők és a tejfeldolgozók egyre kevésbé tudják fedezni az emelkedő önköltségeket, például a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését. Nem csak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, mivel a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket. A tejiparból hiányzik a szakképzett munkaerő, amelynek pótlása szintén jelentős anyagi teher. Kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedésről (pl. szennyvíz, víz, fuvardíj, csomagolóanyag, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, munkaruházat stb.) számolnak be tagjaink. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

A hazai feldolgozói átadói árak esetében azt látszik, hogy pl. a 1.5%-os UHT tejek átadói ára 7 hónapja nem mozdul, 144-146 Ft/liter között ragadt, a trappista sajtoknál pedig 9 hónapja nem mozdultak el az árak az 1203-1241 Ft/kg közötti sávból - derül ki a közleményből. Tény, hogy két éve, 2017 nyarán is ezeket az átadói árakat láttuk. Eközben az ágazatot felemésztő infláció mértéke 2019. év folyamán a korábbi éveket jóval meghaladó mértékű és folyamatosan növekszik.

Érdekesség azonban, hogy az olaszországi azonnali (spot) tej ára 2019 júliusában átszámítva 140 Ft/kg. Ez az ár jelentősen magasabb az ismert májusi havi hazai felvásárlási (98 Ft/kg) és a kiviteli (90 Ft/kg) árnál egyaránt. Az idei első 7 hónap azonnali árának átlaga 19%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utolsó 3 hónap alatt az áremelkedés 30%-ot meghaladó volt. Az olaszországi fölözött spot tej ár 2019. július közepén átszámítva 79 Ft/kg, amely ár több mint 70%-kal haladja meg a 3 hónappal korábbi, áprilisi árat. Az idei első 7 hónap átlaga 80%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az EU28 súlyozott nyerstej átlagára (109 Ft/kg) illetve Magyarország regionális versenytársainak nyerstej ára szintén magasabb a hazainál. 2019. évre az EU tejtermékei iránti nemzetközi kereslet fennmaradása és a kedvező időjárási körülmények feltételezésével is csak egy mérsékelt, 0.9-1.0%-os nyerstej termelés-növekedés prognosztizálható. Az EU tejtermelése a tavalyi aszály miatti takarmánypiaci helyzet következtében 5 hónap visszaesést mutat. 2020-ra is csupán egy 0.9%-os növekedést jósolnak Európára. Az USA, NZ, AU és Dél-Amerika termelése sem nő, így a világ összesített tejtermelése immár hatodik hónapja csökken.

A világpiaci helyzet kiegyensúlyozottnak tekinthető, mindazonáltal jelentősek a keresleti oldalt érintő bizonytalanságok (pl. Brexit, olajárak és az USA vámok). A globális keresletet jelenleg Kína mozgatja. Az ASF (afrikai sertéspestis vírus) közvetett hatása miatt Kínának még nagyobb szüksége lehet a tej és tejtermék Európából származó importjára. Ugyanakkor alig ért véget 2019 első nyári hónapja, máris két hőhullámon van túl Európa. A nyári hőstressz hatására megtermelt nyerstej mennyisége akár kétszámjegyű csökkenést is mutathat, csökkenthet a takarmányfelvétel és a tejzsírtartalom egyaránt. A következő hónapokban a keresleti piac irányába mozduló trendek, a nyerstej kínálat időjárás miatti csökkenése, a spot árak további erőteljes emelkedése várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?