Szükségállapotot hirdettek ki a több száz milliárdnyi sáska miatt

Szükségállapotot hirdettek ki a több száz milliárdnyi sáska miatt

agrarszektor.hu
AZ ENSZ szerint a kelet-afrikai térségben súlyos élelmiszerhiány alakulhat ki, ha nem sikerül kontroll alatt tartani a sáskajárást. A válság leginkább Etiópiát, Kenyát, Ugandát, Tanzániát és Szomáliát érinti.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szakértői becslések szerint 360 milliárd sáska özönlötte el Szaúd-Arábiát. A hatalmas raj leszálláskor nagyjából akkora területet foglalt el, mint Manhattan, és több tízmillió dolláros kárt okozott. Szaúd-Arábia Környezetvédelmi Minisztériuma figyelmeztette a lakosokat, hogy ne egyenek sáskákat, mivel valószínűleg valahol már mérgező anyagokkal szennyeződtek - írja a blog.syngenta.hu.

A sáskajárás az elmúlt hetekben elpusztította Kelet-Afrika egyes részeit, de a legrosszabb még csak ezután következik. A csapadékos időjárás ugyanis kedvez a rovar szaporodásának, így júniusra több mint 500 milliárdos sáskarajra számítanak a szakértők.


"Egy Róma méretű raj egy nap annyi zöldséget fal fel, amennyit Kenya egész lakossága, és egy ilyen raj naponta akár 150 kilométert is megtehet, ha kedvező a széljárás" - mondta Keith Cressman, az ENSZ élelmiszer- és mezőgazdasági szervezete, a FAO mezőgazdasági tisztviselője.

AZ ENSZ szerint a kelet-afrikai térségben súlyos élelmiszerhiány alakulhat ki, ha nem sikerül kontroll alatt tartani a sáskajárást, ami a termőföldeket és legelőket is pusztítja - írja a BBC. Az eddigi próbálkozások hatástalannak bizonyultak a sáskákkal szemben, a leghatékonyabb eljárás a légi irtásuk lenne, csakhogy az érintett országok nem rendelkeznek megfelelő erőforrásokkal a művelethez - tudósít a hvg.hu.

A FAO szerint ugyanakkor, ha nem történik változás, akkor a rovarok száma júniusra megsokszorozódhat, ami a földek további pusztításához, élelmiszerhiányhoz és végül éhínséghez vezethet. A légi irtás kivitelezéséhez egyébként 76 millió dollárra lenne szükségük a térségben. Szomália már szükséghelyzetet rendelt el a sáskainvázió miatt, az etióp kormány pedig azonnali cselekvést sürget, Uganda pedig azt tervezi, hogy katonákat fog küldeni az irtás elvégzésére a veszélyeztetett területeken.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03