2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Élelmiszer

Téliszalámi, Törley, Tokaji: erre buknak az oroszok

A magyar téliszalámit, pezsgőt és bort továbbra is számon tartják az orosz piacon. Bár a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat a kereskedelmi embargó nehezíti, több területen így is megvan a lehetőség az együttműködésre.
 
 

Oroszország Magyarország egyik legfontosabb partnere az agrár- és élelmiszeripari területen annak ellenére is, hogy a két ország közötti kapcsolatot megnehezíti a két éve hatályban lévő kereskedelmi embargó – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar-orosz regionális mezőgazdasági fórumon. Már most intenzív az együttműködés a két ország között az állat- és növényegészségügy, valamint az élelmiszer-biztonság területén. Oroszországban még mindig számon tartják a magyar téliszalámit, Törley pezsgőt és Tokaji bort – fogalmazott a miniszter.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


Fazekas Sándor szerint az embargó miatt sok magyar árut kellett más piacokon elhelyezni az utóbbi időben, amelyeket korábban Oroszországban értékesítettek a magyar cégek. Magyarország számottevő kapacitással rendelkezik azokból a minőségi termékekből -baromfihús, feldolgozott zöldség, gyümölcstermékek, bor és pálinka -, amelyek az orosz piacon is jól eladhatók. Ezeken kívül olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari gépeket, berendezéseket, technológiákat, termékek is vannak, amelyekkel az Oroszország által meghirdetett mezőgazdasági fejlesztési program megvalósítása megalapozható. A miniszter példaként hozta fel az állatgyógyászati készítményeket, takarmányokat, takarmány-kiegészítőket, vetőmagokat, amelyekről szólva külön hangsúlyozta a GMO-mentességüket.

A két ország közötti kapcsolatok bővítésére jó lehetőség kínálkozik az állattenyésztésben a vetőmagexportban vagy a növénynemesítésben – tette hozzá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Lehetőség van az együttműködésre például az állati takarmányozásban használt premixek gyártásában és forgalmazásában, az oroszországi gabonatároló telepek építésében és felújításában, valamit a tojóhibrid-tenyésztés területén. Szorosabbra fűzhető az agrárfelsőoktatási intézmények, valamit a kutatóintézetek közötti kapcsolat is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu