2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Teljes egészében Csányié lett a nagy mohácsi vágóhíd

Teljes egészében Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonába került az új mohácsi vágóhidat működtető MCS Vágóhíd Zrt. A cégbíróság június elején jegyezte be az MCS új tulajdonosaként a budapesti székhelyű, tavasszal alapított Pick Vágóhíd Kft.-t, amely Csányi Sándor kizárólagos tulajdonában áll.
 
 

Agrárérdekeltségeihez csatolta Csányi Sándor a tavaly megépült és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében idén áprilisban felavatott új nagy mohácsi vágóhidat. Június eleji cégnyilvántartási adatok szerint a vágóhidat működtető MCS Vágóhíd Zrt. új tulajdonosa a budapesti székhelyű Pick Vágóhíd Holding Kft. lett, amely március végi dátummal alakult meg három millió forintos jegyzett tőkével, és Csányi Sándor kizárólagos tulajdonába tartozik.

Az agrárszektor.hu információi szerint Csányi Sándor a 2,5 milliárd forintos jegyzett tőkéjű MCS-t több lépcsőben vásárolta meg a budapesti Home 2000 Vagyonkezelő Kft.-től, amely Nagy György ingatlanbefektető érdekeltségében áll. A bankvezér idén tavasszal előbb a budapesti Cloudville Kft.-t hozta létre, amely a szintén budapesti Burnsville Kft. tulajdonosa lett. Az MCS Zrt.-t a Home Kft.-től közvetlenül a Brunsville szerezte meg, amely később Pick Vágóhíd Holding Kft.-vé alakult át. A szintén Csányi-érdekeltségű Bonafarm Csoport az agrárszektor.hu-val azt közölte, hogy a Cloudville és a Burnsville bevonására az ügylet finanszírozásának egyszerűsítése miatt volt szükség.

A tranzakció tulajdonképpen a vágóhíd visszavételét jelentette, mivel az építkezés 2014-es megkezdésekor a Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. szakmai tulajdonosa volt a vágóhídi beruházást végző cégnek. Később azonban a Pick kilépett, és az építkezést a Home hajtotta végre, amely azonban a Pickkel stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Ezt váltotta most fel Csányi Sándor tényleges tulajdonszerzése, miközben Nagy György az MCS Zrt.-ből kiszállt.

Az MCS Zrt. vezérigazgatói posztját Pókos Gergely tölti be, aki a Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyettese is. A cég hét fős igazgatóságában Pókos mellett Nagy Endre, Sutka László, Csányi Attila, Éder Tamás, Ádám János és Gerbrant Redmer de Boer kapott helyet. Nagy Endre a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója, Sutka László a Pick Szeged Zrt. beruházási projektvezetője, Csányi Attila a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, Éder Tamás a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok igazgatója, Ádám János a Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. vezérigazgatója, míg Gerbrant Redmer de Boer a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója.

Az új vágóhíd 21 milliárd forintos beruházással készült el, és egy műszakban egymillió sertés feldolgozására lesz képes évente. A sertéseket jórészt a Bonafarm termelési integrációjában kívánják előállítani. A csoport szerint a vágóhíd ma Magyarország második legnagyobb húsipari üzemének számít az olasz tulajdonú kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. mögött.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!