2021. január 16. szombat Gusztáv

Hírek - Élelmiszer

Teljesen megváltoztak a húspultok Magyarországon: ez az oka az átalakulásnak

Január közepe óta a pultból kínált friss sertéshús, június 15-től pedig a baromfi-, juh- és kecskehús esetében is kötelező feltüntetni a származásra vonatkozó információkat. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzletekben a származási ország zászlóját szintén szerepeltetni kell a kiírás mellett. Az előírás célja, hogy segítse a vásárlók eligazodását a kínálatban.
 
 

Az idei év egyik fontos, a tudatos választást segítő újítása volt a friss húsok származásának feltüntetését érintő előírások bevezetése - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szabályozás lényege, hogy a vásárlók még a vásárlást megelőzően egyértelmű információt kapjanak a friss húsok származási helyéről. Mostanra minden pultból kínált baromfi-, juh-, kecske- és sertéshús esetében kötelező kiírni a származási országot, a nagyobb üzletekben pedig a származási országnak megfelelő zászlók megjelenítésével is segíteni kell a vásárlók tájékoztatását.

A koronavírus járvány hatására vásárlási szokásaink jelentős változáson mentek keresztül. A Nébih tavaszi karanténkutatásából tudjuk, amellett, hogy hosszabb időre és előre tervezve végezték bevásárlásaikat a családok, felértékelődtek a rövidebb értékesítési utak. E szempontból is jelentős segítség a húsok származásának feltüntetésére vonatkozó előírás bevezetése, melynek révén könnyen és gyorsan tájékozódhatnak a fogyasztók a húsok eredetéről. Érdemes tehát figyelni és keresni a jó minőségű magyar hústermékeket, előnyben részesítve a honi gazdák és termelők áruit vásárlásaink során. 

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Mind a négyet bepipálom
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu