2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Élelmiszer

Tények a tejről: ezeket biztosan sokan nem tudták eddig

Június 1-je volt a tej világnapja, amelyet 20 éve ünnepelnek világszerte. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) magyar nyelvű infografikát tett közzé ez alkalomból, olvasható a szervezet közleményében.
 
 

A tej egy jelentős és megkerülhetetlen élelmiszer és alapanyag. Számtalan vitamin és ásványi anyag található benne, egyéb táplálkozási előnyei mellett. Európában globális összehasonlításban is magas az egy főre jutó tejfogyasztás (bőven meghaladja az évi 150 kg/fő mennyiséget), amit alátámaszt az is, hogy a tejből származik a táplálkozással bevitt energiamennyiség 9%-a. A fogyasztók mellett nem szabad megfeledkezni a másik oldalról sem, hiszen a gazdák számára is fontos termékről van szó, miután számos kistermelőnek jelent megélhetést vagy keresetkiegészítést a tej.

A FAO egy infografikában szedte össze amit a tejfogyasztásról és -termelésről, továbbá a tej táplálkozási jelentőségéről tudni érdemes. A "Tények a tejről" című infografika a tej világnapján, azaz június 1-jén magyar nyelven is elérhetővé vált. A világnapnak egyébként a FAO a fővédnöke.

A tejfogyasztás népszerűsítésére a napokban indított kampányt az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu