Terveiről vallott a magyar óriáspincészet: ez lehet a jövő nagy megoldása

Terveiről vallott a magyar óriáspincészet: ez lehet a jövő nagy megoldása

agrarszektor.hu
A Varga Pincészet egy közel 3 évtizede működő családi vállalkozás, jó ideje ők az ország legnagyobb családi pincészete. A jövő zálogát a beruházásokkal rendszeresen támogatott fenntarthatóságban látják. Vargáék szerint a betétdíjas palack a legzöldebb csomagolás, és a pezsgőspricc az új prémium fröccs.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai fogyasztók körében a magyar élelmiszerek, a magyar borok elismertsége szerencsére egyre nő, amit a magas minőség kommunikációja is hatékonyan támogat. Ebből a szempontból a borászat nagyon jó pozícióban van, hiszen a Varga Pincészet nemzetközi borversenyeken rendszeresen kiváló eredménnyel szerepel. 2020-ban rekordot döntött: 33 aranyérmet és két nagyaranyat hozott haza. A magyar bortermelők közös érdeke, hogy minél több nemzetközi versenyen bizonyítsanak, ezzel is népszerűsítve a magyar termékeket bel- és külföldön - hangzott el a 15. Coop Rally versenyen.

A pincészet folyamatosan dolgozik a minőség és a hatékonyság fejlesztésén. Az utóbbi évek legnagyobb beruházása az egri borvidéken a feldebrői pincészet felépítése volt. A saját és a felvásárolt szőlők professzionális feldolgozása mellett a prémium borok készítésére fektettek nagy hangsúlyt. Az eredmény nem is maradt el: a tavalyi győztes borok egyenlő arányban származtak a badacsonyörsi és a feldebrői birtokról.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A borok minősége minden esetben a szőlővel kezdődik. Folyamatosan jó minőségben sokat termelni csak kiemelkedően jó kondícióban lévő ültetvényeken lehet. Ehhez pedig képzett, gyakorlott szakemberekre és a legfejlettebb technológiára van szükség. A minőség és a hatékonyság mellett ugyanolyan fontos a fenntarthatóság is. Számos, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növénykondicionáló készítménynek köszönhetően csökkent a felhasznált növényvédőszerek mennyisége, ezzel együtt a környezetre gyakorolt káros hatása is. Az ültetvények sorköztakarása a szőlőben előforduló, hasznos szervezeteknek élhetőbb környezetet biztosít, így a talajok tápanyagtartalma, szerkezete is jelentős mértékben javul.

Borainak értékesítésénél a Varga Pincészet igyekszik minél nagyobb arányban visszaváltható, betétdíjas palackokat használni, ez 2020-ban mintegy 90%-ban sikerült is. A boltok polcain már sokaknak ismerős a prémium minőségű, egyedi megjelenésű 0,75 literes Varga palack, melynek 99-Ft-os betétdíja is jelzi mind az anyagi, mind a környezetvédelmi értékét. A kiugróan magas, 90%-os visszagyűjtési arány jól mutatja, hogy fogyasztók is aktívak a fenntartható jövő érdekében. A vendéglátás számára a 2000-es évek elején vezették be a 1,5 literes, csavarzáras Ház Bora betétdíjas rendszert. A két rendszerrel évente összesen 13,5 millió palackot és 2 millió darab papírkartont spórol a Varga Pincészet.

A Pincészetnél az idei nyár újdonsága a pezsgőspricc, ezt leginkább egy pezsgő alapú, gyümölcsökkel és fűszernövényekkel megbolondított prémium fröccshöz lehet hasonlítani. Alapjuk a két kifejezetten illatos és gyümölcsös fajtából, Irsai Olivérből és Pinot Noirból készített fehér és rozé pezsgőt. Ehhez kreáltak egy-egy receptúrát, melyek kiválóan alkalmazkodnak az aktuális trendekhez. Az Irsai pezsgőhöz lime-ot, bazsalikomot és körteszirupot, a rozé pezsgőhöz lime-ot, narancsot, mentát és görögdinnye szirupot ajánlanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?