2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Élelmiszer

Tisztességtelen kereskedők: jobban odalépnének a V4-ek

Szigorúbb fellépést szorgalmaznak a visegrádi országok a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben, amelyet közös nyilatkozatban rögzítettek is. Az Európai Bizottság javaslata ugyanis nem minden felvásárlóra kötelező, így csak korlátozottan nyújtana védelmet az élelmiszert termelő kis-és közepes vállalkozásnak.
 
 

Az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, romlandó élelmiszereknél a késedelmes fizetést, illetve azt, hogy a vevők a megrendeléseket az utolsó pillanatban lemondhassák és visszáruzhassák - írja közleményében az Agrárminisztérium. A júliusban kezdődött szlovák V4 elnökség első agrárminiszteri ülésén a delegációvezetők egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság javaslata jó irány, de csak korlátozottan nyújt védelmet az élelmiszert termelő kis- és közepes vállalkozásoknak. A V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei közös nyilatkozatban rögzítették álláspontjukat az Európai Bizottság tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében kidolgozott irányelv-tervezetről, és határozottan kérték, hogy az irányelv rendelkezései mérettől függetlenül valamennyi felvásárlóra legyenek kötelezőek.

A tárca szerint az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti. A kormány álláspontja szerint az idén a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu