Tizenötmillió literrel apasztanák a magyar tejtengert

agrarszektor.hu
Összesen 15 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat vásárol fel várhatóan júniusban és júliusban az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. A tranzakcióval az árletörő hatású időszakos tejtöbbletet csökkentenék a hazai piacon. Ennek érdekében az 1,4-1,5 milliárd literes éves hazai tejfelvásárlás egy százalékát vonnák ki a piacról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel arról, hogy a vállalat milyen feltételekkel vásárol majd fel sovány tejport és vajat a hazai piacról - közölte az agrárszektor.hu-val Mélykuti Tibor, a piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Mint ismert, a közelmúltban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy 1500 tonna termék felvásárlása jöhet szóba, amelynek költsége 1,5 milliárd forint lehet.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most a Dél-alföldi Gazdasági és Agrárfórumra!

Az állami tulajdonú kereskedőház várhatóan júniusban és júliusban vásárolja fel a nyerstejből származó tejport, illetve a hozzá tartozó vajat, de további részletek egyelőre nem ismertek - tette hozzá az elnök. Annyi azonban biztos, hogy piaci alapú tranzakcióról van szó, amely így hazai vélemények szerint nem ütközik a sokkal rosszabb feltételeket kínáló uniós tejágazati intervenciós szabályozásba.

Az 1500 tonna tejpor és vaj mintegy 15 millió liter nyerstejnek felel meg, amely most feleslegként terheli a magyar piacot. E mennyiség körülbelül egy százalékát teszi ki az 1,4-1,5 milliárd literes éves tejfelvásárlásnak, de negyedévre vetítve már jelentősebb, 4-5 százalékos aránynak felel meg.

Rendkívüli ellenőrzések: nyolcezer liter tejet zároltak
Mintegy 8 ezer liter tejet zárolt nyomonkövethetőségi gondok miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a május 6-19. közötti tejágazati célellenőrzéseken - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A hivatal elsősorban az olcsón importált fogyasztói (UHT) tejeket és félkemény sajtokat vizsgálta 218 forgalmazói helyen, ahol mintegy 300 tételt vettek górcső alá.

A felvásárlásra most azért van szükség, mert az EU-s tejkvóták áprilisi megszüntetése, illetve a tavaszi tejtermelést ösztönző enyhe tél miatt uniós szinten is nőtt a kínálat, így a magyar nyerstej iránti külpiaci kereslet csökkent, a literenkénti exportárak pedig 60-65 forintra zuhantak. A piacot terhelő tejtöbblet és az UHT-tejek árletörő, dömpingáras importja azzal fenyeget, hogy a 85 forint körüli literenkénti hazai tejfelvásárlási árak - amelyek tavaly óta már 10-15 százalékkal csökkentek - tovább esnek. Ennek veszélyét növelte, hogy a hazai feldolgozóknak tavasszal valóságos árháborút kellett vívniuk az olcsón behozott, akciós külföldi tejekkel, hogy megtarthassák belpiacaikat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?