2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Élelmiszer

Több évtizedes mélyponton a világ bortermelése

Az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése. A hatalmas csökkenés leginkább a világ három legnagyobb termelőjét sújtó rossz időjárásnak köszönhető.
 
 

A globális bortermelés 1961 óta a legalacsonyabb szintre, 246,7 millió hektoliterre csökken az idén. Az Európai Bizottság becslése szerinti a 36 éves mélypont jelentő, 8 százalékos csökkenés annak tudható be, hogy a világ három legnagyobb termelő országában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a legfontosabb termőterületeken rendkívül kedvezőtlen volt az idei év időjárása – írja felmérésében a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV).

Az OIV becslése szerint az olasz termelés 23 százalékkal, 39,3 millió hektoliterre, a francia 19 százalékkal, 36,7 millió hektoliterre, a spanyol termelés pedig 15 százalékkal, 33,5 millió hektoliterre esik vissza. Az Egyesült Államokban, amely a világ negyedik legnagyobb termelője és legnagyobb fogyasztója, várhatóan alig változik, és 23,3 millió hektoliter körül marad a termelés.

Ugyanakkor Ausztrália bortermelése várhatóan 6 százalékkal, 13,9 millió hektoliterre nő, Argentínáé pedig 25 százalékkal, 11,8 millió hektoliterre emelkedik. Kínával kapcsolatban az OIV azt feltételezi, hogy a kínai termelés a tavalyi 11,4 millió hektoliter körül alakul majd.

A termelés visszaesése következtében csökkenhet a túlkínálat is. Ezzel szemben az OIV a közép- és hosszú távú trendek alapján úgy becsüli, hogy a kereslet az idén 240,5 millió és 245,8 millió hektoliter között alakul, ami azt jelenti, hogy elmarad a csökkenő termeléstől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu