Több, mint 2 milliárd forint támogatást kapnak a halászok

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta a Halászati Operatív Program három jogcímére vonatkozó beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Március végén a Vidékfejlesztési Minisztérium "Az akvakultúra termelő beruházásai" jogcímben 44, a "Halfeldolgozás és értékesítés" jogcím keretében pedig 5 támogatási kérelemre összesen több mint 2,3 milliárd forint kötelezettségvállalási összegről döntött. "A természetesvízi halászat" jogcím keretében nem volt támogatható kérelem. A támogatási határozatokat az MVH postázta az érintetteknek.


Más beruházásokhoz hasonlóan, az első kifizetési kérelem benyújtását a jogszabály ezeknél a támogatásoknál is határidőhöz köti.


A gazdálkodó a támogatási határozat közlésétől számított 9 hónapon belül - kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszakban - kifizetési kérelmet köteles benyújtani. Ahhoz, hogy az ügyfél a támogatás kifizetésére igényt tarthasson, a megvalósítási határidőn belül a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások teljesítésének el kell érnie az 50 %-ot.


A kizárólag gépbeszerzést tartalmazó beruházásoknál egy éven belül, építési beruházást is tartalmazó művelet esetében pedig két éven belül köteles a gazdálkodó a műveletet megvalósítani.


Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét az ügyfél megsérti, az MVH a támogatási határozatot visszavonja és a támogatási összeget visszaköveteli, továbbá az ügyfél a határozat jogerőre emelkedését követő három évig a 2007-2013-as időszakban az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában nem vehet igénybe támogatást.


A támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 80 %-át kell teljesíteni annak érdekében, hogy az elszámolható kiadások alapján jóváhagyott támogatás teljes összegét kifizesse az MVH. Kivételt képez ez alól a közbeszerzéssel megvalósuló beruházás addig a mértékig, ameddig azt a közbeszerzés eredménye indokolja.


Ha a közbeszerzési eljárás megindítását az ügyfél igazolta, a művelet megvalósításának határideje gépbeszerzés esetén 6 hónappal, építési beruházás esetén 12 hónappal meghosszabbodik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?