Tovább dagad a botrány: a baromfihús is mérgező lehet

agrarszektor.hu
Bűncselekménynek nevezte a német agrárminiszter a veszélyes rovarirtó szerrel szennyezett, milliónyi tojás piaci forgalomba kerülését. A hollandok néhány hete szórták meg mérgezett termékekkel Európát, és lehet, hogy a botrány tovább fokozódik, hiszen most már a baromfihúsokat is vizsgálat alá vették.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nyilvánvalóan bűncselekményről van szó - jelentette ki Christian Schmidt német agrárminiszter az ARD tévécsatorna egyik műsorában, ahol a holland tojásbotrányról kérdezték. Az uniós élelmiszerbiztonságot megkérdőjelező eset következményeként több millió tojást tüntettek el az európai boltok polcairól, Hollandiában pedig alighanem több millió tojótyúk kényszervágását is elrendelhetik.

A botrány miatt óvatossá vált hollandok most már nemcsak a tojótyúkok, de a vágóbaromfik körében is kutakodni kezdtek. Attól tartanak, hogy a tojások mellett a hústermékekbe is juthatott a Fipronil nevű rovarirtó szerből, bár ezt csak azon szárnyasok esetében használhatják például tetűirtásra, amelyeket azután nem értékesítenek fogyasztási célra.

Csupán néhány tucat olyan holland farm van, ahol egyszerre termelnek tojást és húst is, és ha a vágásra szánt csirkék "tiszták" maradtak, a tevékenységüket tovább folytathatják ezek a vállalkozások. A termelők szerint a 6-8 hetes korukig tartott szárnyasoknál nincs idő a tetvek megjelenésére és elszaporodásra, így a Fipronil ilyen célú használata sem indokolt.

Hollandiában 180 tojástermelő telepet zártak be a közelmúltban rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt, és közülük 27 helyen rögtön szennyezett tojásokat is találtak. A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA arra szólította fel az ország lakosságát, hogy a Fipronil elnevezésű, mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben is használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

A Fipronil gyakran használt rovarirtónak számít a kullanccsal, bolhával fertőzött háziállatok körében, az élelmiszerláncban (vagyis haszonállatok esetén) azonban tilos az alkalmazása, mert az embernél súlyos máj-, vese- és egyéb szervi problémákat okozhat. A hatóságok egy holland tisztítószer-forgalmazó mulasztásából eredeztetik a nagy visszhangot kiváltott ügyet.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az első szennyezési esetre belga bejelentés alapján, júliusban derült fény, bár a belga hatóságok már egy hónappal korábban is bizonyítékot találhattak a Fipronil jelenlétére. A mérgező tojásokból valószínűleg Svédországba, Svájcba, Franciaországba, Németországba és Angliába is juthatott.

Magyarország valószínűleg nem érintett a holland tojásügyben, de az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár augusztus végéig elrendelte a hozzánk érkező tojástermékek célellenőrzését. A szakemberek valamennyi, ez év július 1. után az országba beszállított holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból (például Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország, Dánia) származó termékeket is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?