2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Élelmiszer

Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakon

Drasztikusan növelné legújabb javaslatával a sertések vágási sebességet az amerikai vágóhidakon Donald Trump, az USA elnöke. A változtatással egyes vélemények szerint a hús- és a csomagolóipari cégeknek kedveznének, mások viszont úgy vélik, hogy az elképzelések veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot és a húsipari dolgozók egészségét, emellett pedig állatjóléti aggályokat is felvetnek.
 
 

Radikálisan növelné a vágások sebességét az amerikai sertésvágóhidakon Donald Trump - írja a theguardian.com. Jelenleg maximum 1100 sertést vághatnak le óránként, de az amerikai elnök az óránkénti 1300-1500-as darabszám elérésére tett javaslatot. A rossz nyelvek szerint Trump elképzelésének valódi célja, hogy növelje a hús- és a csomagolóipar nyereségét, és kitömje egyes vállalatvezetők zsebét. 

Szakértők szerint ugyanakkor a vágási sebesség fokozása jelentősen veszélyeztetné a munkavállalók biztonságát, így nőne a sérülések aránya, és több mint 100 millió disznó jóléte is veszélybe kerülne. A sertés-feldolgozóipar jelenleg az egyik legveszélyesebb tevékenységnek számít a munkavállalók számára, mivel e szektorban háromszor többen sérülnek meg más területekhez képest, és a súlyosabb humán megbetegedések száma is sokkal magasabb.

Donald Trump

Az új javaslattalal az úgynevezett sertéshús-ellenőrzési rendszer privatizálását is megcéloznák, és a hírek szerint több mint 140 hivatásos élelmiszer-felügyelő munkáját szüntetnék meg. Ennek kapcsán máris aggodalmat okoz, hogy a képzett szakembereket állítólag szakképzettséggel nem rendelkező üzemvezetőkkel pótolnák, de azt nem tudni, pontosan mit kívánnának elérni a változtatásokkal. Egyesek úgy vélik, kevesebb információ jutna el a nyilvánossághoz a humán- és állategészségügyi kockázatot jelentő megbetegedésekről, mint amilyen például a szalmonella is. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben