2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Élelmiszer

Új szuperélelmiszerek hódítanak a boltokban: egyre többen keresik ezeket a termékeket

A funkcionális tulajdonságokkal rendelkező tejipari termékek iránt fokozott fogyasztói igény mutatkozik. Az egészségtudatos fogyasztók előnyben részesítik azokat a tejtermékeket, amelyek a megszokott összetételen túl, egyéb egészségre kedvező hatást gyakorló tulajdonsággal is rendelkeznek. De melyek a legjellemzőbb funkcionális tulajdonságok, amelyeket a fogyasztók keresnek?
 
 

Az emésztőrendszer egészségéhez aktívan hozzájáruló probiotikumok piacán 2023-ra 7%-os piaci növekedést jósolnak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A probiotikumok piacát főként az emésztőrendszeri rendellenességgel küzdő fogyasztók számának emelkedése generálja. A probiotikus termékek legnépszerűbb képviselője a joghurtok, amelyek sikere várhatóan továbbra is töretlen marad.

Az egészségtudatos fogyasztók olyan tejtermékeket keresnek, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozásukba beilleszthetők. Ennek egyik kritériuma az alacsony cukor- és zsírtartalom. A fogyasztói igény, valamint az elhízás csökkentésére irányuló törekvéseknek köszönhetően az elmúlt években számos cukorcsökkentett tejtermék jelent meg az élelmiszerüzletek polcain, és számuk várhatóan tovább fog emelkedni.

A laktózintoleranciával rendelkező, illetve a laktózt diétájukból önszántukból száműző fogyasztók számának emelkedésével arányosan emelkedik a laktózmentes termékek iránti igény. Ezen termékek fejlesztése során az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő íz biztosítása. Az átlagéletkor emelkedésének, és az öregedő társadalomnak köszönhetően az idős fogyasztók igényeit szem előtt tartó tejtermékek piaca is várhatóan szélesedni fog. Ilyen irány lehet az ízületek és a csontok egészségének fenntartását támogató összetevők (pl. kalcium) hozzáadása.

A sportoló és az aktív életet élő fogyasztók körében népszerűek az értékes aminosav-összetétellel rendelkező, magas fehérjetatalmú élelmiszerek. Erre kiváló lehetőséged nyújt a savófehérjék felhasználása, amelyek támogatják az izomnövekedést, valamint egyes tanulmányok szerint segítenek az öregedés lassításában és a stressz csökkentésében. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu