2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Élelmiszer

Újra engedélyezhetik a halászatot a Balatonon

Egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a halászatot a Balatonon, de általánosságban maradna a halászati tilalom. A busákkal kapcsolatban nem a lehalászásra, hanem az „utánpótlás” megszüntetésére helyeznék a hangsúlyt. Összevonnák a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. -t (BHN) és a Balatoni Halászati Zrt.-t.
 
 

Nemzetközi horgászturisztikai szempontból is komoly, eddig kiaknázatlan lehetőséget jelent a Balaton – jelentette ki Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a III. Balatoni Horgász Konferencián. A horgászturizmus fejlesztése érdekében halgazdálkodási feladatokra országos szinten 514 millió forint jut, ebből a balatoni halgazdálkodási társaság több mint 300 millió forinttal részesül.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban? Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Bitay Márton Örs fontosnak nevezte, hogy a balatoni haltelepítésekhez szükséges alapanyagot az ezért felelős Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. -t (BHN) maga termelje meg. Ennek érdekében a BHN-t és a másik állami tulajdonú céget, az egyebek közt 4 tógazdaság vagyonkezelését végző Balatoni Halászati Zrt.-t szeretnék összevonni. A balatoni halgazdálkodási társaságnak elkülönített több mint 300 millió forintot halgazdálkodási, élőhely-fejlesztési, horgászturisztikai beruházásokra, illetve a mögöttes tógazdasági fejlesztésekre fordíthatják.

MTI-fotó: Varga György

Az államtitkár jó döntésnek nevezte a nagyüzemi halászat leállítását a természetes vizeken, amelyet ismertetése szerint több felmérés és a horgásztársadalom visszajelzései is igazolnak. Szerinte a Balatonon egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a rendezvényekhez kapcsolódó bemutató-halászatot, amely többek között a tihanyi Garda Fesztivál része volt korábban. A busával kapcsolatban szerinte szemléletleváltásra van szükség, mivel nem a tóban lévő busák lehalászását kell elérni, hanem utánpótlásuk megszüntetését, hiszen a legújabb kutatások szerint a tóban lévő busa nem képes szaporodni.

A konferencián bejelentették, hogy a balatoni horgászati célú halgazdálkodás kutatásainak és fejlesztéseinek céljaira 1,492 milliárd forint támogatást nyert a Stratégiai K+F kiválósága elnevezésű programban az Új Széchenyi Terv keretében a BHN vezette konzorcium, amelynek további tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - Halászati Kutatóintézet és a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben