Újra módosítani kell a hegyközségi törvényt

agrarszektor.hu
Változnának a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatkezelési és választási szabályai.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vezető tisztségviselők megválasztása és az adatkezelési anomáliák miatt újra módosulhat a hegyközségekről szóló törvény. A változtatások a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) működését befolyásolnák.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tárgysorozatba vételre és általános vitára is alkalmasnak találta - 14 igen és 6 nem szavazat mellett - a hegyközségekről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke, aki a módosítást jegyzi, szóbeli kiegészítésében elmondta: a módosításra azért volt szükség, hogy a törvény az eddigiénél is pontosabban és más jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosítsa a hegyközségek működését.

Az egyik javaslat szerint ugyanis - a korábbiaktól eltérően - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökét nemcsak a szőlőtermelők országos küldöttei közül lehetne megválasztani, hanem a borászoké közül is. Így lényegében minden küldött minden tisztségre válaszható lenne, Emellett pedig az adminisztratív ügyek viteléért felelős tisztségviselő, a főtitkár - akit a HNT pályázat alapján választ meg - hivatalba lépéséhez előzetes miniszteri jóváhagyáshoz volna szükség.

Horváth Csaba, a HNT főtitkára az MTI-nek arról beszélt, hogy a törvénymódosítás az elnök és az alelnök-választásra vonatkozó szabályok megváltoztatásával az átlátható demokratikus működést és igazságos döntéshozatalt biztosítja. A másik módosítási javaslat pedig a törvényi felhatalmazást adja meg a HNT adatkezeléséhez.

Gőgös Zoltán (MSZ), a bizottság alelnöke a főtitkári kinevezés miniszteri ellenjegyezését kifogásolta. Font Sándor úgy vélekedett erre azért van szükség, mert a HNT az államtól átvett feladatokat is ellát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03