2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Élelmiszer

Újraélesztenék a hazai magán sörfőzdéket

A háztáji pálinka után a kisüzemi sörfőzésről terjesztett be indítványt a parlamentnek Horváth Zsolt, veszprémi képviselő.
 
 

Az európai országokhoz képest nálunk alig boldogulnak a magán sörfőzdék a nagyüzemi, erős tőkével rendelkező sörgyárak ellenében. Amíg az 1990-es években még 300 körül volt a kisüzemi sörfőzdék száma, mára 50 ilyen családi vállalkozás maradt az országban. Ezeknek bár csekély (0,1 százalékos) a piaci részesedésük, de a turizmus és a vendéglátás szempontjából nagy szerepük volna, mert egyedi ízeket kínálnak.


Adózás tekintetében mégis igen hátrányos a helyzetük. A kis nemzeti sörfőzdéket komolyan megbecsülik Németországban és Csehországban, ahol jelentős adókedvezményt kapnak. Az EU irányelveiben is szerepel, hogy a nem licenc alapján működő, független kisüzemi sörfőzdék jelentős kedvezményeket kapjanak, valamint ne sújtsák bürokratikus és átgondolatlan jogszabályok. Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár egyetért a felvetéssel, és támogatni fogja a javaslatot – olvasható a ttghungary.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu