Vágyálom maradhat az olcsóbb kenyér

agrarszektor.hu
Hiába csökken a lisztár,nem lesz olcsóbb a kenyér.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még nem alakultak ki a pékek szerint az új búza betakarítása utáni árviszonyok a hazai lisztpiacon, ezért várhatóan csak augusztus 20-a - az új kenyér ünnepe - előtt derül ki, csökkenhetnek-e a kenyérárak az üzletekben. A malmok viszont lassan két hónapja lefelé korrigálják átadási lisztáraikat, amelyek mostanáig már 10-15 százalékkal estek. A sütőipar ugyanakkor máris az új útdíjra, a magasabb bérköltségekre vagy az energia- és üzemanyagárak növekedésére hivatkozik, ezért nem kizárt, hogy a lisztárcsökkenésből semmit sem ad tovább a fogyasztóknak. Sőt, egyes iparági kalkulációk szerint a lisztárak visszarendeződése a költségnövekedések felét sem kompenzálhatja a sütőiparban.

Körülbelül két hét múlva derülhet ki, változhatnak-e a kenyérárak az új búza betakarítása után - jelentette ki az agrarszektor.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Hozzátette: még nincsenek kialakult lisztárak és nem ismertek a pontos lisztminőségi paraméterek sem.

Egyelőre a beharangozott malmi lisztár-csökkentés sem valósult meg, eddig csupán ígéretek hangzottak el - közölte az elnök. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy a liszt valóban olcsóbb lesz, de tájékoztatása szerint az új árképzésnél a sütőiparnak a nemrég bevezetett útdíjat, az egyéb logisztikai kiadásokat, az energiaköltségeket vagy a magasabb minimálbért is figyelembe kell majd vennie.

Malomipari cégvezetők viszont az agrarszektor.hu-nak korábban úgy nyilatkoztak, hogy az iparág tulajdonképpen már júniusban megkezdte a lisztárak fokozatos csökkenését, így a július elején kezdődött, idei betakarítás idejére előre beárazta az új búzából készült lisztet. A ma is tartó lisztpiaci áresést részben az okozza, hogy a világszinten is jó termés hatására a búzafelvásárlási árak 30-40 százalékkal zuhantak tavalyhoz képest. Emellett azonban az árak visszarendeződésében az is szerepet játszott, hogy mára hatalmas méreteket öltöttek a lisztpiaci áfacsalások, ezért a legális malomipari cégek irreális árversenyre kényszerülnek piacaik megtartása érdekében.

Iparági információk szerint a malmi átadási lisztárak mára kilónként 80-85 forintra csökkentek a korábbi 95-100 forintról, és ez 10-15 százalékos áresésnek felel meg. A cégek nem csak a kiskereskedelem, hanem a sütőipar számára is alacsonyabb árakon értékesítenek, tehát - állítják a molnárok - ma már a pékek is olcsóbb liszttel dolgozhatnak.

A lisztárak visszarendeződése a felét sem kompenzálhatja azoknak a többletkiadásoknak, amelyek az elmúlt egy évben merültek fel a pékeknél - közölték ugyanakkor sütőipari szakértők. Ezért szerintük nem lehet szó a sütőipari termékek árának csökkentéséről, hanem éppenséggel iparági áremelésre lenne szükség. A közeljövőben azonban nem látnak esélyt arra, hogy a kereskedők bármilyen árnövelési törekvést elfogadjnak, ezért szerintük a legtöbb terméknél a mára kialakult árak szinten tartása várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?