2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Élelmiszer

Vallott Nagy István az élelmiszerárstopról: ez várhat a termelőkre február 1-től

A Kossuth rádióban reagált Nagy István agrárminiszter arra, hogy február elsejétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, valamint a csirkefarhát és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A miniszter úgy látja, a tervezett árszabályok bőven beleférnek a kereskedők akciós keretébe, és mint mondta, a termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény ugyanis szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket.
 
 

Szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy február 1-jétől befagyasztják a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a 2,8 százalékos tehéntej és a csirkefarhát árát, a csütörtöki kormányinfón pedig Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a csirkefarhát árát is korlátozzák. Nagy István a Kossuth rádióban elmondta, 

az alapvető élelmiszerek árának rögzítése is jelzi, hogy a kormány határozottan közbelép, ha elszabadulnak az árak. Szerinte ez egy bátor lépés volt, ami amellett, hogy segít, hogy több pénz maradjon a családoknál, ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem.

Hozzátette, hogy az árstop azokat az alapvető élelmiszereket érinti, amelyek a mindennapi élethez szükségesek a társadalom legszélesebb rétegeiben - írta a Telex. A többit pedig rábízzák a piacra, a verseny majd megfelelő módon szabályoz. A miniszter szerint az intézkedések üzenetek a piacnak és visszatartó erőt jelentenek majd az infláció növekedésénél.

A miniszter bízik abban, hogy a kereskedők be fogják tartani az árszabályokat, és úgy látja, bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt. Azt is hozzátette, hogy a termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket. Az élelmiszerárstop három hónapra szól, később vizsgálják majd meg annak lehetőségét, hogy meg kell-e hosszabbítani.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben