2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Élelmiszer

VB-re utazók figyelem! Oroszországból tilos az állati eredetű termékek behozatala Magyarországra

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság, különösképp a labdarúgó világbajnokságra (VB) kiutazók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis betegség miatt Oroszországból állati eredetű terméket tilos behozni Magyarországra. Idén június 14. és július 15. között ugyanis Oroszország ad otthont a VB-nek. A hazatérő szurkolók poggyászaiban fellelt, tilalom alá eső élelmiszereket – mennyiségtől függetlenül – elkobozza a hatóság.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Oroszországból a labdarúgó világbajnokság ideje alatt is tilos minden hús- és tejtermék behozatala hazánkba - írja közleményében a Nébih. A tilalom mennyiségtől független, tehát még a legkisebb, magán fogyasztásra szánt mennyiségű élelmiszert is elkobozzák az utazóktól.

A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség. Az ASP miatt egyébként sertéshúst és abból készült terméket nem csak innen tilos behozni jelenleg, hanem minden olyan úgynevezett harmadik országból, vagy Európai Uniós területről (pl. Zlín környéke, Duna-delta, Szatmár megye stb.), ahol a betegség előfordul. Fontos, hogy a sertéshús mellett az egyéb állatfajokból származó állati eredetű termékek is behozatali tilalom alá esnek, ugyanis, ezek is szerepet játszhatnak egyéb, szintén súlyos gazdasági kárral járó betegségek terjesztésében (például ragadós száj-, és körömfájás betegség).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu