Vége! A csehek befejezik a lengyel marhahús laboratóriumi ellenőrzését

MTI
Csehország kedd éjféltől megszüntette a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, miután Varsó biztosítékokat nyújtott Prágának, hogy megfelelő intézkedéseket tett a hússzállítmányok minőségének biztosítására - közölte Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter kedden egy prágai agrárkonferencián.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cseh mezőgazdasági minisztérium február 20-án jelentette be, hogy ezentúl lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják. Az intézkedést azután hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak, később pedig több kisebb lengyel szállítmányban is találtak szalmonellát.

A két fél az Európai Unió közvetítésével abban állapodott meg, hogy a lengyelek megfelelő ellenőrzési lépéseket vezetnek be, amelyekről március 25-ig tájékoztatják a cseh felet. Toman elmondta: hétfő este megkapták a tájékoztatást az intézkedésekről, és azok áttanulmányozása alapján megszüntetik a lengyel hús kötelező csehországi laboratóriumi ellenőrzését. A cseh mezőgazdasági miniszter hozzátette, hogy elfogadható biztosítékokat kaptak a lengyel féltől azzal kapcsolatban, hogy megfelelő ellenőrzéseket vezetett be a vágóhidakon és a húsgyárakban, ezért kedd éjféltől a lengyel marhahúst importáló cseh cégeknek már nem kell saját költségükre saját laborátóriumi vizsgálatokat elvégezniük.

A prágai miniszérium ugyanakkor hétfőn megerősítette, hogy az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább folytatja a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését. Különösen a marhahúst és a csirkehúst ellenőrzik. A cseh rendőrség folytatja a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionok ellenőrzését is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?