Vége a kontárkodásnak - Egyvalakié az országos pálinkaverseny

agrarszektor.hu
Mégpedig a Pálinka Nemzeti Tanácsé a tárca tervei szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csak a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhetne a jövőben országos pálinka versenyt, mégpedig évente egy alkalommal. Ez alkalommal országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel pálinkaversenyt nem lehetne rendezni.

A vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozná, hogy a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum kiemelt jelentőségére tekintettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhet.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint más pálinkaverseny nem rendezhető országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel. A versenyre szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy pedig - jövedéki engedélyes vagy nem jövedéki engedélyes - kereskedő
nevezhet be terméket.

A Pálinka Nemzeti Terméktanács a bírálat időpontja előtt legalább három hónappal a honlapján teszi közzé a versenykiírást. Ebben - egyebek mellett - szerepelniük kell a bírálati kategóriáknak, az analitikai vizsgálati paramétereknek, a pálinkabíráló bizottság felépítésének, az érzékszervi bírálat menetének és módjának, a pontozásos értékelési rendszer szempontjainak, a bírálati ponthatároknak, a verseny rendezője által odaítélendő díjaknak, továbbá az utólagos ellenőrzések módjának.

A verseny során kapott díjak csak abból a pálinka tételből, illetve tartályból származó palackozott terméken tüntethetők fel, amelyből a díjazott minta származik. Az analitikai vizsgálatot a rendező által kiválasztott laboratórium, míg az érzékszervi bírálatot bíráló bizottság végzi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03