2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Élelmiszer

Vége a kontárkodásnak - Egyvalakié az országos pálinkaverseny

Mégpedig a Pálinka Nemzeti Tanácsé a tárca tervei szerint.
 
 

Csak a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhetne a jövőben országos pálinka versenyt, mégpedig évente egy alkalommal. Ez alkalommal országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel pálinkaversenyt nem lehetne rendezni.

A vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozná, hogy a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum kiemelt jelentőségére tekintettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhet.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint más pálinkaverseny nem rendezhető országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel. A versenyre szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy pedig - jövedéki engedélyes vagy nem jövedéki engedélyes - kereskedő
nevezhet be terméket.

A Pálinka Nemzeti Terméktanács a bírálat időpontja előtt legalább három hónappal a honlapján teszi közzé a versenykiírást. Ebben - egyebek mellett - szerepelniük kell a bírálati kategóriáknak, az analitikai vizsgálati paramétereknek, a pálinkabíráló bizottság felépítésének, az érzékszervi bírálat menetének és módjának, a pontozásos értékelési rendszer szempontjainak, a bírálati ponthatároknak, a verseny rendezője által odaítélendő díjaknak, továbbá az utólagos ellenőrzések módjának.

A verseny során kapott díjak csak abból a pálinka tételből, illetve tartályból származó palackozott terméken tüntethetők fel, amelyből a díjazott minta származik. Az analitikai vizsgálatot a rendező által kiválasztott laboratórium, míg az érzékszervi bírálatot bíráló bizottság végzi.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu