2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Élelmiszer

Vége a szabadföldi paradicsomnak és paprikának: már hiába keressük a hazait a boltokban

Ma már szinte mindenhol csak üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni Magyarországon. Olyannyira, hogy az étkezési paradicsom csaknem 95 százaléka, a paprika pedig közel 85 százaléka innen származik. Annak, hogy eltűnt a szabadföldi paprika az áruházláncokból elsősorban az az oka, hogy idén már egyre kisebb területen folyt a termesztés, mivel nincs aki leszedje a termést, ugyanakkor az időjárás sem kedvezett a növénynek.
 
 

Korábban arról szóltak a hírek, hogy idén 70-80 százalékkal is drágulhat a magyar paradicsom és paprika, az első félévet nézve azonban ez közel sincs így - mondta az InfoRádiónak Ledó Ferenc a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, majd az utolsó 3-4 hétben drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. Ezzel szemben a paprikánál mindössze 20-25 százalék körüli emelkedés tapasztalható eddig - tette hozzá. 

Eltűnt azonban a szabadföldi paprika és paradicsom a boltokból, elsősorban ugyanis a zárt térben, üvegházban termesztett zöldségeket lehet megvásárolni az áruházláncokban - tájékoztatott Ledó Ferenc. Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba már senki nem szállít be szabadföldit. A paprika 80-85 százaléka érkezik üvegházból, aminek az az oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, mert nincs, aki leszedje a zöldséget, ugyanakkor az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek - emelte ki a szakember. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu