Vége a trükközésnek: mostantól bárki nyomozhat az őstermelők után

agrarszektor.hu
Szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak lekérdezését. Ilyen lehet az őstermelői igazolványok érvényességére és hatályosságára, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékekre vonatkozó adat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elkészült a nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazás és internetes felület - jelentette be Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője. A 2016. szeptember 1-jétől elérhető alkalmazás megadja az őstermelő nevét, az igazolvány hatályosságára és érvényességére vonatkozó adatokat, az igazolványon szereplő, az őstermelő által termesztett növénykultúrák, növényfajok és a tartott állatfajok megnevezését, illetve az őstermelő által vadon gyűjthető termékek körét. Ezek mellett az őstermelő által értékesíteni kívánt növényi, illetve állati eredetű termékek megnevezése is elérhető. Ezáltal a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az adott őstermelő rendelkezik-e érvényes igazolvánnyal, eltiltás alatt áll vagy sem, illetve, hogy az értékesíteni kívánt terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Az alkalmazás célja, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is aktív használói lesznek az alkalmazásnak.

Okostelefonnal az őstermelői adatok kétféle módon kérdezhetők le. Egyrészt a hét jegyű igazolványszám beütésével, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén, másrészt - NFC (Near field communication) kompatibilis okostelefon esetén - a készülék őstermelői kártyához történő hozzáközelítésével. Az alkalmazás "Nemzeti Agrárgazdasági Kamara" néven található meg a szoftveráruházakban. Az okostelefonnal nem rendelkezők az alkalmazás kínálta funkciókat a kamara portálján (www.nak.hu) érhetik el.

Süle Katalin az új őstermelői igazolványokkal kapcsolatban elmondta: folyamatban van a kártyák kézbesítése, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, barna színű, papír alapú igazolványuk van, 2016. október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni őstermelői tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?