2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Élelmiszer

Végleg eltörölnék a kötelező kamarai tagságot

Eltörölné a kötelező agrárkamarai tagságot a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), amely kilenc megyében állított listát a november 3-i agrárkamarai választásokra. A szervezet szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ma antidemokratikusan, politikai összefonódások mentén működik, és ugyanez lehet a helyzet, ha az idei választásokat a rivális Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nyeri meg. A MOSZ felszámolná a „túlburjánzó hivatali szemléletet”, a „tobzódó bürokráciát” és a „kamarai költekezést”, illetve jogi lépéseket fontolgat amiatt, hogy a NAK nem hív össze közgyűléseket.
 
 

A munkájával kell kiérdemelnie az agrárkamarának, hogy a termelők tagjai legyenek, ezért el kellene törölni a kötelező tagságot, és regisztráción alapuló, önkéntes tagságot kellene bevezetni – hangoztatta Nagy Tamás, a MOSZ elnöke az érdekképviselet tájékoztatóján. Szerinte a NAK az elmúlt öt évben hatalmas, bürokratikus és túlszabályozott szervezetté nőtte ki magát, ahol a döntések szűk körben, néhány személy érdekében születnek.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Mint ismert, a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó MOSZ 9 megyében állított listát a november 3-i agrárkamarai választásokra, míg egyetlen riválisa, az egyéni gazdákat tömörítő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetsége (Magosz) 19-ben. Így a választásokon győzelmi eséllyel a Magosz indul, amely ráadásul 17 agrárszervezettel együttműködési megállapodást is kötött.

A MOSZ is javaslatot tett közös lista állítására a Magosznak, de ezt a gazdaköri szövetség elutasította – állapította meg Nagy Tamás. A MOSZ megyei szervezetei szerint a NAK társas vállalkozásokat alulreprezentáló, antidemokratikus mai jellege így nem változtatható meg, ezért több helyen úgy döntöttek, nem állítanak megyei listákat, illetve a november 3-i választások bojkottjára szólítottak fel. A mégis listát állító kilenc megyében az érdekképviselet szervezetei a hátrányos és törvénysértő feltételek ellen kívántak demonstrálni – szögezte le a MOSZ elnöke.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke


Nagy Tamás szerint az előző agrárkamarai választások, illetve a NAK mai működésének antidemokratikus jellegére utal, hogy a NAK 24 tagú országos elnökségének szinte minden tagja Magosz-vezető, illetve a gazdaköri szövetség vezetésében közreműködő személy. A megyei kamarai alelnökök között is csak három olyan található, aki a társas vállalkozásokat képviseli, és ez 3-4 százalékos aránynak felel meg – állította a sajtótájékoztatón a MOSZ.

Ismert ugyanakkor, hogy a Magosz mostani listáin a helyek körülbelül 40 százalékát átengedte azoknak a szervezeteknek, amelyekkel együttműködési megállapodást kötött. Így a Magosz-listákon az egyéni gazdák vannak többségben, de helyet kaptak például multinacionális cégek hazai leányvállalatai, illetve magyar tulajdonú gazdasági agrártársaságok is. Ezzel a szövetség listáin az arányos ágazati képviselet a korábbiaknál dominánsabban jelenik meg.

Az előző választásokhoz képest valamivel több „nem direkt” Magosz-tag szerepel a gazdaköri szövetség listáin, de ezzel legfeljebb a látszatra figyeltek oda – mondta Máhr András, a MOSZ főtikárhelyettese. Az érdekképviselet szerint a Magosz-listákon megtalálható néhány jelentős pozíciójú gazdasági társaság, de a listás helyek 90 százalékánál most sem tüntettek fel cégneveket, ezért a társas vállalkozói kör továbbra is „szerény mértékben” képviseltetheti magát. Ugyanakkor ott van a Magosz megyei listáin több MOSZ-választmányi vezető is, mert „életben akartak maradni” – ismerte el Nagy Tamás.


Az érdekképviselet sérelmezi a választások lebonyolítási rendszerét, mivel egy-egy megyében az nyerhet, akinek listájára többen szavaznak, így a másik félre leadott voksok - a „nyertes mindent visz” elv miatt - teljes mértékben elvesznek. A szövetség emellett kifogásolja, hogy a választási felkészülés kapcsán a NAK vezetése nem tette lehetővé a hozzáférést a kamarai tagok listájához, nyilvános adatnak tartott listájához.

A MOSZ szerint a NAK politikai összefonódások mentén működik, és a személyi-szervezeti kapcsolatrendszerek több szinten is felismerhetők. Győrffy Balázs kamarai elnök fideszes országgyűlési képviselő és Magosz-alelnök is, míg Jakab István Magosz-elnök - szintén fideszes képviselőként - a parlament alelnöki posztját is betölti. Emellett Kis Miklós Zsolt – aki kormányzati funkcióként a Miniszterelnökség államtitkára - a NAK-ban és a Magoszban is alelnök. Ez a helyzet a MOSZ szerint hozzájárult például ahhoz, hogy az agrárkamara nem szólalt fel a vidékfejlesztési pályázatok lassú elbírálása, illetve a közvetlen uniós agrártámogatások elhúzódó kifizetése miatt.

Győrffy: MOSZ=MSZP, Jakab: nincs sárdobálás
A MOSZ egyenlő az MSZP-vel, csak a vezetőit kell megnézni – fogalmazott az MTI szerint Győrffy Balázs a NAK-ot ért kritikák kapcsán. Szerinte a gazdálkodók 2005-ben azért vonultak az utcára, hogy a kifizetéseket, illetve az akkor csaknem felszámolt falugazdász-hálózatot megóvják. "Akik most kritizálnak – tette hozzá Győrffy Balázs-, szintén részesei voltak a tüntetésnek, csak nem a tiltakozók oldalán, hanem ellenük tüntettek a gazdák". Úgy vélte a MOSZ kritikai megnyilvánulása nem hiteles, mert vezetői akkor megmutatták milyen érzéketlenek a gazdálkodói problémákkal szemben. Jakab István, a Magosz elnöke hozzátette: tegyék fel a kérdést MOSZ vezetőinek, ki volt az agrárkamara elnöke és ki volt a vidékfejlesztési államtitkár akkor, és itt keressék az összefüggést. Szerinte a kamara a gazdákért és a vidékért dolgozik, és nem a sarat kívánja dobálni. A MOSZ-ban tudniuk kell, hogy tagságuk többsége a "mi összefogásunkban tagként részt vesz, a MOSZ egyik prominense még az ellenőrző bizottság munkájában is részt vállal, ennél nagyobb demokráciát nem lehet kialakítani" – fogalmazott Jakab István.


Az érdekképviselet új struktúraként független, szakmai kamarát képzelne el, amely szakít a „túlburjánzó hivatali szemlélettel", a „tobzódó bürokráciával” és a túlzott költekezéssel. A szervezet nehezményezi, hogy a NAK apparátusa negyven igazgatóságot működtet több mint 1100 dolgozóval, és tavaly már mintegy 10,5 milliárd forintot – ezen belül 6 milliárd forint tagdíjbevélt – használt fel, miközben „üldözte a nem fizető tagokat, illetve felesleges mennyiségű személyes és gazdasági adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő”.

A MOSZ szerint a NAK nem tart közgyűléseket, ezért a tagság jelentős részét kizárja a véleménynyilvánításból, mivel az összehívott küldöttgyűléseken csak az előző választások győztes listáinak képviselői vehettek részt. Az érdekképviselet ez ügyben az Országos Kamarai Választási Bizottságnál, illetve Győrffy Balázs NAK-elnöknél is felszólalt, és bíróság elé is kész elvinni az ügyet – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu