Vigyázat! - Most veszélyesek lehetnek ezek a borok

agrarszektor.hu
Vonják vissza a polcokról, illetve saját hatáskörben zárolják a hazai borászatok olasz eredetű borkészleteiket - hívja fel tagjai figyelmét a magyar ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (NHT). A szervezet ugyanis a közelmúltban olasz sajtóforrásokból úgy értesült, hogy az ottani hatóságok jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak az egyik legnagyobb olasz borászat ellen és zárolták a cég készleteit is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nemrég olasz sajtóforrásokból a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa arról értesült, hogy az olasz Cantine Brusa nevű borászat készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a vállalat ellen. A cég az egyik legnagyobb olasz borászat, amely több hazai borimportőr beszállítója is. Az olasz vizsgálatok a HNT információi szerint jelenleg is folynak.

Tovább tájékozódnak

A további értesülések és intézkedések megismerése érdekében a nemzeti tanács felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel - áll a HNT közleményében. A szervezet egyúttal felhívta tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, saját érdekeik védelmében e készleteket zárolják, a már kiszállítottakat pedig vonják vissza a polcokról. Emellett a HNT javasolja, hogy a hazai borászatok vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó törvénysértéseket elkerülhessék.

A nemzeti tanács az olasz importborokkal kapcsolatos aggályokat a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak (Nébih) is jelezte. Egyúttal felkérte az illetékes hatóságokat, hogy a betárolt, vagy már forgalomba került tételeknél egyaránt kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat, és az azt tartalmazó tételeket a magyar fogyasztók, a borászok és a kereskedők érdekében.

Magyar borok vásárlására ösztönöznek

A HNT célja, hogy a hazai kereskedelemben kizárólag megfelelően ellenőrzött minőségű termékek kerülhessenek a polcokra - áll a közleményben. Ezért is ösztönzik évek óta a kereskedőket, hogy a magyar termelők borait részesítsék előnyben beszerzéseiknél, hiszen azok a Nébih szigorú ellenőrzési eljárásainak messzemenően megfelelnek.

Mint ismert, a HNT tavaly az importborok ellen úgynevezett ellenőrzési díjat is bevezetett, így a gyenge minőségű termékek behozatala ma korlátozott. A HNT e díjnak köszönhetően rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyekkel pénzügyileg is támogatni tudja, hogy a Nébih hatékonyan folytassa le az ellenőrzéseket a mostani esetben is - rögzíti a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?