Vigyázzon, ismét drágulhat a cukor!

MTI
Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, így a cukor tovább drágulhat - közölte a Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az árutőzsdei befektetésekkel foglalkozó cég elemzése szerint a cukor emelkedésének az szabna gátat, ha tovább erősödne a dollár, vagy az olajár jelentősen csökkenne. Jelenleg ugyanis a brazil cukorgyáraknak jobban megéri, ha a cukorszirupból etanolt állítanak elő, mintsem exportra nyerscukrot. Az aszályon kívül tehát ez is csökkenti a nyerscukor kínálatot a világ árutőzsdéin.

Brazíliában szeptember első felében 39,9 millió tonna cukornádat dolgoztak fel, 7,4 százalékkal kevesebbet, mint augusztus második felében és az egy évvel korábbihoz képest még nagyobb, 16 százalékos volt az elmaradás. (Brazíliában kéthetes időszakokra adják meg mind a cukortermelés, mind a cukornád feldolgozásának adatait.) A brazil cukornádtermelők szövetsége, az Unica előrejelzése szerint az aszály miatt a cukorgyárak nem kapnak elég cukornádat, ez a helyzet egészen november végéig, december elejéig kitarthat.

A kínálat szűkülése miatti aggodalmak a 2014. októberi kifutású nyerscukor fontonkénti (1 font=0,4536 kilogramm) árát pár nap alatt a piac aljához képest közel 8 százalékkal, 15,3 dollárcentre emelte fel a New York-i határidős tőzsdén.

Brazília a világ legnagyobb cukortermelője évi 36,8 millió tonnával, a dél-amerikai országot India (27,9 millió tonnás termeléssel) és Kína (13,7 millió tonnával) követi. Az Európai Unió cukortermelése az idén várhatóan 16,3 millió tonnát tesz majd ki, míg Magyarország évente 105 ezer tonnát állít elő.

A cukor Magyarországon idén augusztusban átlagban közel 18 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 214 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 271 forinttal. A válság 2008 őszi kitörése óta a kristálycukor kilójáért 2011 márciusában kellett a legtöbbet fizetni, átlagban 352 forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?