Zárt körben vetik el a vetőmagot az idén a kisiskolások

agrarszektor.hu
Újra meghirdette a"Vesd bele magad! Programot" az AGRYA.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén is meghirdette a "Vesd bele magad! Programot" a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA. Most a lehetőséget azoknak az iskoláknak ajánlották fel, amelyek a programban már 2013-ban is részt vettek.

Az AGRYA 2011-ben indította el a Vesd bele magad! Programot, amelyet az idén már a negyedik évben szervez meg. A Vesd bele magad! Program során kisiskolás, jellemzően 6-10 éves gyerekek kapnak vetőmagcsomagot, benne 5 zöldség vetőmagjával (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, cékla).

A gyerekek otthon vetik el a vetőmagokat

Az általános iskolák koordinációja mellett a gyerekektől azt kérik, hogy a vetőmagot otthon vessék el, és ami megterem, azt fogyassza el a család - áll az AGRYA közleményében. A cél a szemléletformálás, hogy megmutassák, kevés munka befektetésével egy család meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget és nem kell azt a nagyáruházakban megvásárolni. Az AGRYA szerint ezen túl a gyerek felelősségérzetét is fejleszti a program, hiszen rajta múlik, hogy az elvetett magból mi lesz, lesz-e belőle valami. A programot nem szociális alapon szervezi az AGRYA, így nincs semmiféle különbségtétel a gyerekek között, a cél a szemléletformálás és a tájékoztatás.

Az induláskor, 2011-ben 22 általános iskola 2 147 diákja vett részt a programban. 2012-ben már 339 általános iskola 21 146 diákja, 2013-ban 394 általános iskola 24.675 diákja kapcsolódott be a programba. A kezdeményezést segítő fiatal gazdák és iskolai pedagógusok önkéntesen, szabadidejük terhére, egyéb elfoglaltságaik mellett vesznek részt a programban, azért külön juttatásban nem részesülnek. Az önkéntes munkára és magánadományokra építkező Vesd bele magad! Program jó példája az összefogásnak és a társadalmi felelősségnek - szögezi le az AGRYA.

Fotók és rajzok készülnek az élményekről

A gyerekek az élményeiket, fotóikat, rajzaikat a pedagógusok segítségével a www.vesdbelemagad.hu weboldalon osztják meg az érdeklődőkkel. A 2011., 2012. és 2013. évi eseményekről szóló beszámolók mellett gyerekeknek készült, a napjaink mezőgazdaságát bemutató írások is elérhetők a 2013-ban megújult weboldalon. A program fővédnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Szervezetet akar építeni az AGRYA

Az AGRYA 2014-ben is meghirdette a programot. A korábbi évektől eltérően a lehetőséget azoknak az iskoláknak ajánlották fel, amelyek már 2013-ban is részesei voltak annak. A zártkörű meghirdetéssel az AGRYA ki szeretné alakítani azt az elkötelezett iskolákból, pedagógusokból álló hálózatot, amelyre már rövidtávon egy önálló, gyermekekkel foglalkozó szervezet építhető.

A zártkörűen meghirdetett programba 204 általános iskola 13.457 kisdiákja kapcsolódott be és kap vetőmagcsomagot március közepéig. Az iskolák egyharmada már harmadik éve részese a programnak, a kezdeti 22 iskolából három iskola diákjai 2014-ben is veteményeznek.
A program pénzügyi alapját az előző három évnek megfelelően csak pénzbeli magánadományok jelentik, tehát bármiféle állami támogatás nélkül biztosítja az AGRYA a vetőmagcsomagokat.

A korábbiakhoz hasonlóan részben a Cargill Magyarország célzott projekt támogatása és az AGRYA partnerei - Axiál, Yara, Syngenta, OTP Bank, AGRO.bio - hozzájárulásai segítik a program részbeni finanszírozását.

Adományok is érkeznek a programra

Az előző években jelentős mértékű magányadomány is segítette a Vesd bele magad! Program céljainak elérését. Az ilyen jellegű támogatások jellemzően 5.000-50.000 forint között változtak, melyek magánszemélyektől, cégektől ékeztek.

Az AGRYA várja a további felajánlásokat, támogatásokat a program lebonyolításához. A meglevő források nem nyújtanak teljes egészében fedezetet a 13.457 gyermek vetőmagjára, a fődíjként kisorsolt osztálykirándulásokra és a weblap működtetésére.

Transzparens lebonyolítás független alapítvánnyal

Nem az összeg nagysága, hanem a segítő szándék a legfontosabb - hangoztatja az érdekképviselet. A felajánlók, függetlenül a támogatás összegétől, felkerülnek a program weblapjára. A lebonyolítást a transzparencia jegyében egy, az AGRYA-tól független közhasznú alapítvány végzi. Így a felajánlásokat a következő számlaszámra várja az AGRYA: Fiatal Gazdák - az Agrárium Jövője Alapítvány, Raiffeisen Bank Zrt.: 12011351-01047859-00100003-as számlaszám. További információ elérhető a programról, az adománygyűjtésről a www.vesdbelemagad.hu weboldalon, a vesdbelemagad@agrya.hu e-mail címen és a 06 1 270 4874 telefonszámon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03