Zöld utat adott az EU a lisztkukacnak, mint élelmiszer: Magyarország ellenzi a döntést

agrarszektor.hu2021. május 6. 14:45

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt a fogyasztásuk, Európában egyelőre még nem forrotta ki magát, hiszen nincs olyan mértékű fehérjehiány a kontinensen, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását.

A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz - írja a Magyar Nemzet.

Az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést

- mondta el a lapnak a Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hozzátették, hogy Magyarország álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Mindezek mellett ezen fehérjeforrások fogyasztásának hagyománya sincs a kontinensen. 

Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség pedig a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.

Mint kiderült, a hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának. Az ügynökség azt állítja, hogy a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

Címkék:
élelmiszer, unió, liszt, egészséges, fogyasztas, európai-unió, engedélyezés, magyarország, feltételek, hatóság, fehérje, állásfoglalás, tenyésztés, hagyomány, biztonság, fehérjeforrás, lisztkukac, lárva, emberek, európai-élelmiszerbiztonsági-hatóság, rovarfaj,