Zsigó: felháborító, hogy becsapják a magyarokat

agrarszektor.hu
Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára most megnevezett több termékkört is, amelyre a rendkívüli ellenőrzés kiterjed.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A február 20-a óta tartó átfogó vizsgálatban érintett termékek közé tartoznak a fűszerek, az alkoholos és alkoholmentes italok, a konzervek, a fagyasztott termékek, az édességek és a tejtermékek - mondta Zsigó Róbert, a tárca államtitkára a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. Előzőleg a minisztérium semmilyen információt nem közölt arról, hogy a rendkívüli vizsgálat milyen termékekre terjed ki.

Zsigó Róbert bizottsági tájékoztatása szerint most részben laboratóriumi, részben jelölési vizsgálat zajlik, ahol az árakat is összehasonlítják. Az ellenőrzésnek várhatóan a jövő héten lesz eredménye.

Mint ismert, a rendkívüli vizsgálatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azután rendelte el, hogy egy 2014-ben végzett, de a közelmúltban újra az érdeklődés középpontjába került, 24 termékpárra kiterjedő Nébih-vizsgálat azt tárta fel, hogy ugyanazon áruházláncok azonos termékei többségében gyengébbek minőségűek voltak Magyarországon, mint Ausztriában. A vizsgálat ugyanakkor élelmiszerbiztonsági problémát nem állapított meg, és az ellenőrzött termékek megfeleltek a csomagoláson feltüntetett jelöléseknek is, ezért a Nébih eljárásokat nem indított.

Ettől függetlenül a 2014-es Nébih-vizsgálatra hivatkozó kormányzati nyilatkozatok elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezték, hogy a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-közép-európai emberek számára fogalmazott élelmiszerek minőségénél, "élelmiszeripari szemetet" honnak Magyarországra, és becsapják a vásárlókat. Bár a rendkívüli vizsgálat eredményei még nincsenek meg, Zsigó Róbert az MTI szerint a gazdasági bizottság tegnapi ülésén is ezt az álláspontot ismételte meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33