A közelmúlt legbrutálisabb aszálya tombol Észak-Koreában

agrarszektor.hu
Évek óta nem látott aszály pusztítja a gabonákat Észak-Koreában, és a régóta tartó szárazság miatt veszélybe került az élelmiszerbiztonság is. Azonnali intézkedésekre lenne szükség, hogy a lakosság élelmiszerellátása megoldódjon.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Komoly károkat szenvedett a növénytermesztés (rizs, kukorica, burgonya és szója) a hosszú ideje tartó szárazság miatt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. Áprilistól júniusig hiába várták az esőt az országban, megakasztva a mezőgazdasági munkálatokat és visszavetve a 2017-es évi termést. A lakosság nagy részének élelmiszerellátása veszélyben van - derül ki a FAO és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának legfrissebb közös felméréséből.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az időszakos esőzések nem érték el még a hat évvel ezelőtti szintet sem, amikor a gabonatermelés soha nem látott mélységbe, 2 millió tonnára esett, megnehezítve a lakosság nagy részének élelmezését. Kulcsfontosságú, hogy a gazdák megfelelő és azonnali mezőgazdasági segítséghez jussanak, például öntöző vagy egyéb eszközök formájában

- mondta Vincent Martin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Kínába és Észak-Koreába delegált képviselője.

A júniusban aratott búza, árpa és burgonya is megsínylette az átlag alatti csapadékot. A FAO becslése szerint több mint 30 százalékkal, 450 000 tonnáról 310 000 tonnára esett vissza a termés. Bár ezek a korai termények a teljes haszonnövénytermelés csupán 10 százalékát adják, a májustól szeptemberig tartó szűkös időszakban fontos élelmiszerforrásnak számítanak.

A július eleji esőzés hozott egy kis megkönnyebbülést, de a mezőgazdasági munkák szempontjából már későn jött. A csapadékhiány valószínűleg érezhető lesz a legfontosabb gabonatermelő területeken is, ahonnan a gabonatermelés kétharmada származik. A termelés csökkenésével rosszabbodhat az élelmezésbiztonság a 2017-18-as időszakban, növelve az exportigényt.

A jelentés az öntözési rendszerek azonnal újraélesztését és fejlesztését javasolja, amivel növelni lehet a hatékonyságot és a víz elérhetőségét.

Nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra lesz szükség kereskedelem vagy adomány révén a következő három hónapban, amikor az ínséges időszak eléri mélypontját, hogy a leginkább rászorulók, a gyermekek és idősek ne szűkölködjenek. A FAO hosszú távú megoldásként a szárazságtűrő növények használatát javasolja, továbbá a termelők, családok bevételi forrásának szélesítését, hogy ellenállóbbak legyenek a természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásaira.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?