2017. október 20. péntek Vendel

Hírek - Élelmiszerpiac

A nagy cukorháború – Ez már nemcsak ízlés dolga

Valóságos háború robbant ki a cukor- és édesítőszerpárti szövetségek, kutatóműhelyek között annak kapcsán, hogy melyik termék tartozik inkább hozzá az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Az egyik oldal szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítenek a testsúly kordában tartásában, a másik tábor szerint éppen hogy növelik az elhízás és különféle betegségek kockázatát.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett, az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják – szögezi le a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalása. Egy új kanadai kutatás következtetéseit kívánják ezzel megcáfolni, amely szerint a  mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az ISA szerint viszont nincs olyan publikált, ellenőrzött klinikai vizsgálat, amely arra utalna, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása elhízást okozna, vagy más negatív egészségi hatással járna. A kanadai Manitoba Egyetem kutatóinak állításaival szemben a vizsgálatok lényegükből fakadóan nem nyújthatnak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek összefüggésbe hozhatók az elhízással és a szívbetegségekkel, hiszen az ilyen típusú vizsgálatok megállapításai egyrészt torzítanak, másrészt a fordított ok-okozati összefüggések sem zárhatók ki.

A kanadai megfigyeléses vizsgálat – az ISA véleménye szerint – tévesen jutott arra a következtetésre, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek, cukorbetegséggel, vagy más, az elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémával élő személyek gyakrabban fogyasztanak alacsony kalóratartalmú édesítőszereket. Ez a magatartás és stratégia ugyanis azzal a céljukkal függ össze, hogy csökkentsék kalória- és cukorbevitelüket, ami az ilyen egészségi állapotú emberek esetében általános táplálkozási ajánlás.

A véletlenszerűen végzett, ellenőrzött klinikai vizsgálatok bizonyítékai viszont egyértelműen rámutatnak az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek súlycsökkenésben és a megfelelő testtömeg fenntartásában megmutatkozó mérsékelt előnyére. A hosszabb időtartamú vizsgálatoknál nagyobb súlycsökkenés és súlyfenntartás figyelhető meg alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata mellett – emeli ki az ISA állásfoglalása.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu