A románok már meglépték - Brutális áfacsökkentés a szomszédban

agrarszektor.hu
Bevezették a kilenc százalékos áfakulcsot az élelmiszerekre Romániában. A lépéssel most már a gyártó és forgalmazó cégeknek nem csak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében kötelező alkalmazniuk a csökkentett áfakulcsot. Az adócsökkentés kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerszektorban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kilenc százalékra csökkentették az élelmiszerek áfáját Romániában. A mától hatályos intézkedéstől 12 százalékos árcsökkenést várnak a román élelmiszerszektorban. A kilenc százalékos áfakulcs érvényes az az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, illetve növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít - számol be az MTI.

Az általános forgalmi adó most 24 százalékos Romániában, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené. A kabinet most sürgősségi rendelettel hozta előre a 2016. január elsejétől tervezett adócsökkentő intézkedések élelmiszereket érintő részét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő. 

Ahogy arról az agrárszektor.hu korábban beszámolt, a román költségvetés helyzete lehetőséget nyújt az áfacsökkentésre. Victor Ponta román miniszterelnök szerint ugyanis az ottani büdzsé a tervezett 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03