2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Élelmiszerpiac

A törökök szinte mindent megvennének, ami magyar

Újra folyamatos az élőszarvasmarha-exportunk Törökországba, és jó esély van a két állam közötti együttműködésre az állat- és lúdtenyésztés, az élelmiszer-feldolgozás, a feldolgozott tejtermékek, valamint a vetőmagok területén egyaránt. Érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében is.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Magyarország együttműködési potenciált lát Törökországgal az állat- és lúdtenyésztésre, az élelmiszerfeldolgozásra, a feldolgozott tejtermékekre, valamint a vetőmagra vonatkozóan – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a török partnerével folytatott tárgyalások után Isztambulban. Nagy István jelezte, hogy a tárca kész információnyújtással és a szakmai partnerek bevonásával történő koordinációval közreműködni élelmiszergazdasági profilú vegyesvállalatok létrejöttében, emellett ösztönzi mind a Törökországba irányuló élőállat-kivitel fokozását, mind a magyar vállalatok általi, Törökországban történő élőállat-tenyésztést.

A magyar államtitkár hangsúlyozta, hogy érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében is. A Törökország által a legnagyobb mennyiségben importált agrár-élelmiszeripari termékcsoportról van szó, Magyarország pedig a belső felhasználáson felül komoly mennyiségű export árualapot termel minden évben.

Nagy István a Mehmet Danis török élelmezési, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterhelyettessel folytatott kétoldalú egyeztetésen üdvözölte, hogy a két ország állategészségügyi hatóságai közötti, folyamatos és intenzív kapcsolattartás eredményeként újra folyamatos az élő szarvasmarha-export. Az államtitkár a Fekete-tengeri Együttműködési Tanács (BSEC) ülésén is részt vett. A mezőgazdasági miniszterek találkozójára a térség egyik meghatározó, gazdasági fókuszú, magas szintű tanácskozásának keretén belül került sor május 15–17. között.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu