A nagy cukorháború - Ez már nemcsak ízlés dolga

agrarszektor.hu
Valóságos háború robbant ki a cukor- és édesítőszerpárti szövetségek, kutatóműhelyek között annak kapcsán, hogy melyik termék tartozik inkább hozzá az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Az egyik oldal szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítenek a testsúly kordában tartásában, a másik tábor szerint éppen hogy növelik az elhízás és különféle betegségek kockázatát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett, az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják - szögezi le a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalása. Egy új kanadai kutatás következtetéseit kívánják ezzel megcáfolni, amely szerint a  mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

EZ IS ÉRDEKELHET
Az ISA szerint viszont nincs olyan publikált, ellenőrzött klinikai vizsgálat, amely arra utalna, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása elhízást okozna, vagy más negatív egészségi hatással járna. A kanadai Manitoba Egyetem kutatóinak állításaival szemben a vizsgálatok lényegükből fakadóan nem nyújthatnak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek összefüggésbe hozhatók az elhízással és a szívbetegségekkel, hiszen az ilyen típusú vizsgálatok megállapításai egyrészt torzítanak, másrészt a fordított ok-okozati összefüggések sem zárhatók ki.

A kanadai megfigyeléses vizsgálat - az ISA véleménye szerint - tévesen jutott arra a következtetésre, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek, cukorbetegséggel, vagy más, az elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémával élő személyek gyakrabban fogyasztanak alacsony kalóratartalmú édesítőszereket. Ez a magatartás és stratégia ugyanis azzal a céljukkal függ össze, hogy csökkentsék kalória- és cukorbevitelüket, ami az ilyen egészségi állapotú emberek esetében általános táplálkozási ajánlás.

A véletlenszerűen végzett, ellenőrzött klinikai vizsgálatok bizonyítékai viszont egyértelműen rámutatnak az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek súlycsökkenésben és a megfelelő testtömeg fenntartásában megmutatkozó mérsékelt előnyére. A hosszabb időtartamú vizsgálatoknál nagyobb súlycsökkenés és súlyfenntartás figyelhető meg alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata mellett - emeli ki az ISA állásfoglalása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?