A tojásnál ennyi volt? - A madárinfluenza odavág a kisebb áfának

agrarszektor.hu
Drágulhat a tojás a hazai piacon is a madárinfluenza miatt. Időszakos tojáshiány is kialakulhat, mivel a kényszervágások és az európai szintű forgalmi korlátozások nehezítik az ellátást. Ha áremelések lesznek, részben vagy egészben eltűnhet a januári áfacsökkentés ármérséklő hatása a tojáspiacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Emelhetik a tojás árát a hazai termelők, a madárinfluenza miatt ugyanis egyre szűkebb a kínálat a piacon - írja a Magyar Idők. Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint gondot okoznak a területi és forgalmi korlátozások, a kényszervágások miatt pedig európai szinten mintegy 10 százalékkal csökkent a tojóállomány.

A szakember szerint a januári időszakban minden évben kevesebb a tojás a piacon, mivel a tojóállományokat ebben az időszakban cserélik le a termelők. Ezt a hiányt azonban általában kompenzálni tudják a karácsony utáni hetekben felhalmozódó készletek. Idén azonban a kereslet folyamatosan magasabb szinten volt, így a készletek sem töltődtek fel.
Mivel a madárinfluenza nemcsak Magyarországot, hanem a legtöbb európai uniós országot is érinti, ezért a hiányzó mennyiséget importból is nehezebb pótolni, így időszakosan tojáshiány is kialakulhat. A keresleti piac pedig értelemszerűen magasabb árakat hoz magával, az áremeléssel azonban Végh László szerint a termelőknek is csínján kell bánniuk. Az ő érdekük az, hogy minél több tojást vásároljanak a háztartások, magasabb fogyasztás pedig csak kedvező árakkal érhető el.

A termelői áremelések tompíthatják a januári áfacsökkentés ármérséklő hatását. Mint ismert, a tojásnál az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent az adókulcs. Ez pedig a fogyasztói árak csökkenését vonhatta volna maga után, mivel a kereskedők úgy foglaltak állást, hogy az adómérséklést továbbadják a fogyasztóknak. Ezt az árcsökkenést írhatja felül részben vagy egészben, ha a tojás a madárinfluenza miatt drágulna a hazai piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?