Az USA és Kanada is bojkottálja a híres orosz kiállítást

agrarszektor.hu
Sem az Egyesült Államok, sem Kanada nem képviselteti magát külön standdal a hétfőn megnyílt moszkvai Prodexpo élelmiszeripari kiállításon. Az orosz-amerikai viszony az ukrajnai válság és az Oroszország elleni gazdasági-politikai szankciók miatt romlott meg. Magyarországról viszont 17 cég állít ki, és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint az orosz embargó ellenére növelni lehet a technológiai exportot, illetve egyes feldolgozott termékek kivitelét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hétfőn megnyílt Prodexpo moszkvai nemzetközi élelmiszeripari kiállításon változatlanul nagy az érdeklődés, mintegy 2000 cég van jelen, közöttük 17 magyar. A rendezvényre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is az orosz fővárosba érkezett. A nyugati szankciók és az ezekre válaszul adott orosz embargó hatására nem csökkent a résztvevő államok száma sem: 65 ország tartotta fontosnak, hogy jelen legyen az élelmiszeripari ágazat kiemelkedő eseményén - közölte az MTI.

Több mint 200 négyzetméteres a magyar stand

A több mint 100 ezer négyzetméternyi területen található 8 kiállítási csarnokban 31 nemzeti pavilont építettek ki. Spanyolországéval szomszédosan található Magyarországé, amely meghaladja a 200 négyzetmétert.

A moszkvai kiállításról ugyanakkor hiányzik az Egyesült Államok pavilonja, bár az amerikai termékek jelen vannak. Kanadának szintén nincs külön nemzeti képviselete a moszkvai élelmiszer, nyersanyag, italáru, és élelmiszeripari seregszemlén. Az orosz-amerikai viszony az ukrajnai válság és az Oroszország elleni gazdasági-politikai szankciók miatt romlott meg. A büntetőintézkedésekhez Kanada is csatlakozott.

Sokan érdeklődnek a magyar cégeknél

Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, az orosz gazdasági helyzet, a rubel leértékelődése nem drágította a kiállítási terület kialakításának árát. Már az első napon sok a megkeresés a magyar cégeknél - jelezte, megjegyezve: a megszokott magyar kiállítókon kívül sikerült újakat is meggyőzni a részvételről.

Az idei Prodexpón erősödött az orosz és a kínai jelenlét, valamint a volt szovjet tagköztársaságok részvétele, ugyanakkor egyes országok elmaradtak, vagy kevesebb területet vettek igénybe. Erről számoltak be az Expocentr szervezői is. A cég adatai szerint 1997 cégből 1272 orosz.

Jövőre még nagyobb lesz a terület

Lipcsey György elmondta, hogy Magyarország jövőre nagyobb területen lesz jelen, több cégnek tudnak majd helyet biztosítani a standon. A vásárt követően azonnal megkezdik a tárgyalásokat a kiállítást szervező orosz céggel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint Oroszország továbbra is fontos partnere Magyarországnak a mezőgazdasági termékek kereskedelmében is. Minthogy az európai uniós tagállamokkal szemben tavaly bevezetett orosz élelmiszer-behozatali korlátozás nem érinti a magyar termékek kétharmadát, növelni lehet a technológiai exportot, és bizonyos feldolgozott élelmiszerek - befőttek és konzervek - bevitelét Oroszországba. Ezek iránt van is érdeklődés az orosz piacon - mondta Fazekas Sándor.

A rubel miatt komoly a gond, de minden megoldódhat

A miniszter úgy látja, hogy komoly problémát jelent a rubel gyengülése, de bízik abban, hogy ez a gond megoldódik. Azt mondta, a moszkvai Prodexpo megnyitójára azért látogatott el, hogy jelezze a magyar-orosz mezőgazdasági-élelmiszeripari együttműködés fontosságát. Andrej Volkov orosz agrárminiszter-helyettes külön üdvözölte Fazekas Sándort, és meglátogatta a magyar standot, ahol tokaji bort, libamájat és gyulai szalámit is kóstolt.

Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy találkozott a kiállítás vezetőivel, valamint a Moszkvai régió mezőgazdasági vezetőivel is szót váltott. Egyetértettek abban, hogy az együttműködést továbbra is fenn szeretnék tartani, a válság nagyon komoly, de nyilván nem fog örökké tartani. Ott kell lenni a képzeletbeli rajtkőnél, hogy Magyarország növelhesse kivitelét Oroszországba - fogalmazott Fazekas Sándor az ukrán válságra és az orosz gazdasági helyzetre utalva.

Átalakulóban az orosz piac

A földművelésügyi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy átalakul az orosz élelmiszerpiac, sok hazai termék van, fejlesztéseket terveznek. "Ide újra be kell majd küzdeniük magukat a külföldieknek, beleértve minket is" - szögezte le. Meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a magyar cégek bekapcsolódhassanak a most induló oroszországi élelmiszeripari fejlesztési programba is - hívta fel a figyelmet a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?