Az eperben volt legtöbbször vegyszer - Nyugtatják a fogyasztókat

agrarszektor.hu
A földieprekben találtak leggyakrabban növényvédőszer-maradványokat - derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal(EFSA) vizsgálataiból. Összesen 81 ezer mintát ellenőriztek, amelynek 45 százalékában találtak vegyszereket, de határértéket meghaladó szintet csak a minták 1,5 százalékában mértek. A hivatal szerint a fogyasztók nincsenek veszélyben, míg egyes szakértők máris újabb vizsgálatokat sürgetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legnagyobb arányban, mintegy 2,5 százalékban a különféle eprekben mutatott ki szermaradványokat az EFSA - idézte a hivatal közleményét a Reuters. Mivel  az eper érzékeny a megbetegedésekre, termesztésekor gyakran használnak különféle növényvédő szereket. A vegyszerek alkalmazását ellenző nemzetközi Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) szerint minden nyolc doboz eper közül egy tartalmaz növényvédőszereket, és a kiszerelésekben esetenként akár hat különböző maradvány is kimutatható. 

Az EFSA összesen 685 vegyszerszármazékot vizsgált meg a 27 uniós tagországban, illetve Norvégiában és Izlandon 2013-ban. A 81 ezer ellenőrzött minta mintegy 55 százalékában nem mutattak ki növényvédő szereket, míg 45 százalékukban találtak maradványokat. A vegyszerek mennyisége ugyanakkor az utóbbiak csupán 1,5 százalékában haladta meg az előírt határértéket.

A kimutatott származékok többsége gombaölő szer volt, amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak, ezért a PAN újabb vizsgálatokat kér. Martin Dermine, a szervezet európai képviselője szerint az európai élelmiszerek növényvédőszer szennyezettsége egészségtelenül magas, és az elmúlt években nem történtek meg a szükséges változtatások. Az EFSA viszont úgy véli, hogy az európai állampolgárok nincsenek veszélyben, mivel nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a táplálékon keresztül a szervezetbe jutó növényvédőszerek mértéke elérje az egészségre káros szintet. Ezért valószínűtlen, hogy a fogyasztók egészségére hosszú távú hatással lennének ezek az élelmiszerek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58