Az ilyen csalók miatt szállhat rá százezrekre a NAV

agrarszektor.hu
Számla nélkül vásárolt áruval kereskednek azok a piaci szereplők, akik álőstermelőnek adják ki magukat. Pontosan az ilyen és az ehhez hasonló visszaélések vezettek a szabályok szigorításához, amelyek értelmében az őstermelői igazolványt két évre is elvehetik az ellenőrök. Az őstermelők az idéntől akár szigorú ellenőrzésekre is számíthatnak, és az ellenőrök a gazdálkodók területére is kimehetnek, ahol összevethetik a ténylegesen megtermelt árut a piaci kínálattal. Persze a szigor nemcsak a bűnösöket bosszantja majd, hiszen az ellenőrzések a becsületesek számára is kellemetlenségekkel járhatnak. Pedig a cél az ő helyzetbe hozásuk és a trükközők kiszűrése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Feketén vásárolt árukkal jelennek meg általában a piacokon azok, akik őstermelőknek adják ki magukat. Tehát tényleges őstermelői tevékenységet nem végeznek, hanem csupán kereskednek, mégpedig úgy, hogy - jogosulatlanul - őstermelői igazolvánnyal értékesítenek. Olyannyira így van ez, hogy a kereskedő álőstermelők számlával nem is akarják megvásárolni a terményeket, hiába próbálná valaki így eladni számukra azokat.

Nincsenek mértékadó felmérések vagy becslések arról, mekkora lehet az álőstermelők száma a 340 ezer nyilvántartott őstermelő között. Az mindenesetre tény, hogy tevékenységüket főként az ÁFA szabályozás motiválja. Ha valaki általános szabályok szerinti ÁFA alany, akkor a nettó árra eső általános forgalmi adó az államot illeti meg. Őstermelőként viszont már az úgynevezett kompenzációs felár az eladónál marad, és más adózási szabályok is kedvezményeket biztosítanak az őstermelőknek.

Arról is hallani legendákat, hogy valaki őstermelői igazolvánnyal értékesíti terménye egy részét a kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozásának. A húzás lényege itt is az, hogy így esetenként kisebb adóterhelés mellett lehet jövedelmet legalizálni. E trükközés különösen akkor aggályos, ha nem saját termelésű árut ad így el valaki. Az ilyen típusú visszaélésekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is említést tesz korábbi tájékoztatójában.

Azokról az álőstermelő dinnyeárusokról is sok szó esik például gazdálkodói körökben, akik dinnyéjüket a dinnyeföld mellett értékesítik. Egy területbejárás ugyananis esetenként könnyen kideríthetné, hogy az útszélén árusított "csíkos" dinnyét a termelő az adott évben nem is palántálta el, így azt le sem szedhette földjéről. Az ilyen szintű visszaélések kiszűréséhez azonban "szakértő" ellenőrökre kellenek, mivel különbséget kell tudni tenni az egyes dinnyefajták között.

Mint az agrárszektor.hu is beszámolt róla, a kormány a közelmúltban éppen azért szabályozta újra az őstermelői igazolványokra vonatkozó előírásokat, hogy a változtatások fehérítsék a gazdaságot. Persze nagy kérdés, milyen arányban tudják átvenni a valódi őstermelők a trükközők tevékenységét, ha utóbbiak kénytelenek lesznek felhagyni a feketézéssel. Egyes szakértők szerint a szigorítás szükséges rossz mindenki számára, ám nélküle nem várható javulás.

Az álőstermelőket az ígéretek szerint szigorúbb ellenőrzésekkel igyekeznek kiszűrni a hatóságok. Arra lehet azonban számítani, hogy az ellenőrzések miatt ártatlanok is a hatóságok célkeresztjébe kerülhetnek, és ez a becsületes szereplők számára is bosszúságot okozhat. A hatósági vizsgálatok akár a munkát is hátráltathatják, hiszen az ellenőrök vizsgálhatják az áru származását, ellenőrzést tarthatnak az értékesítés helyszínén, de akár az őstermelői tevékenység folytatásának a helyszínére is kimehetnek. A csalókat azonban pont ezek a helyszíni szemlék tudják majd lebuktatni.

Az ellenőröknek joguk van az őstermelői igazolványt visszatartani az őstermelői tevékenység jogszerűségének vizsgálatára irányuló eljárás jogerős lezárásáig, ha a nyilvántartásban szereplő és az értékesítés helyszínén lévő őstermelői termékek köre eltér egymástól. Ez egy ideiglenes intézkedés és az eljárás jogerős lezárásáig tart. Ettől szigorúbb a visszavonás, amely már a jogerős döntést követő időszakot érinti.

Visszavonható az igazolvány, ha az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy:

- A mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői tevékenységre vonatkozó adatai eltérnek a nyilvántartásban szereplő adatoktól.
- Ha a mezőgazdasági őstermelőnek az egyéni vállalkozói tevékenysége között a nyilvántartásba bejegyzett tevékenység is szerepel.
- Az őstermelő által értékesíteni kívánt vagy értékesített termék mennyisége legalább 10%-kal több mint amennyi a Nyilvántartásban szerepel, vagy, mint amennyit a saját gazdasága adatai alapján lehetősége lenne termelni.
- Az őstermelő olyan terméket értékesített vagy kívánt értékesíteni, amit a nyilvántartásba nem jelentett be.

Az igazolvány szintén visszavonható, ha az őstermelő megszegi a következő előírások valamelyikét:

- A mezőgazdasági őstermelő érvényes igazolványának birtokában mezőgazdasági őstermelőként, kizárólag azt a saját őstermelői tevékenységéből származó őstermelői terméket értékesítheti, ami szerepel a nyilvántartásban.
- Az őstermelői termék értékesítésének helyszínén a mezőgazdasági őstermelő köteles az igazolvány száma mellett az őstermelői termékét vagy az értékesítés helyszínét a "Saját őstermelői tevékenységből származó termék" felirattal a vásárló tájékoztatására alkalmas módon ellátni.
- A mezőgazdasági őstermelő a nyilvántartásba általa bejegyeztetett tevékenységet egyéni vállalkozóként nem végezheti. Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő egyéni vállalkozói tevékenységet is folytat, akkor ugyanolyan terméket - egy időben, ugyanazon a helyszínen - kizárólag mezőgazdasági őstermelőként vagy kizárólag egyéni vállalkozóként értékesíthet.

A visszavonás ideje a jogsértés súlyától és ismétlődősétől függ, két hónaptól két évig terjedhet. Amennyiben korábban már az igazolvány visszatartására is sor került, akkor a visszatartás idejét a visszavonásba bele kell számítani. Aki a részletes előírások szeretné megismerni, itt tudja elérni a rendeletet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?