Brüsszel tartja életben a híres "magyar" iparágat

agrarszektor.hu
Idén jó évet zárhatnak a hazai cukorrépa-termesztők, de az uniós termelési kvóták kivezetésével később a mostaninál is alacsonyabb összeget kaphatnak majd a cukorrépáért. Hazánk egyetlen, működő cukorgyára jelenleg uniós minimálárat fizet a termelőknek, de az alacsony piaci árakat egyelőre a hektáronkénti 500 eurós támogatás kompenzálja. A rendelkezésre álló összegeket várhatóan decemberben fizeti ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A termelők ma is olcsón adják el a cukorrépát, az uniós termelési kvóták kivezetésével azonban az árak még alacsonyabb szintre kerülhetnek - írja a Magyar Idők az agrárszektor.hu és a Takarék Bank közös elemzésére hivatkozva. Idén a hazai termesztők jó szezont tudhatnak a hátuk mögött, a forró nyár pozitívan befolyásolta a termés minőségét. Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke úgy véli, az elmúlt napok esőzései jót tettek a répatermelésnek, a cukorfok azonban ezzel egyidejűleg csökkent.

A kaposvári cukorgyár a tavalyihoz hasonló európai uniós minimálárat fizeti a termésért - tette hozzá a szakember. Ez tonnánként 26,29 eurót jelent, amelyet 1 eurós kompenzációval egészít ki a felvásárló. Berki Gyula szerint, ha a kaposvári cukorgyárnak az idén sikerül növelnie az értékesítésből származó bevételeit, abból a cukorrépa-termelőknek is juttat majd.

A cukorrépa-termesztők idén több mint 500 eurós uniós támogatást kapnak hektáronként. Összesen 2,5 milliárd forintnyi termeléshez kötött támogatást kapnak a répatermesztők, a rendelkezésre álló összegeket pedig várhatóan decemberben fizeti ki az MVH. Berki Gyula szerint támogatás nélkül ma már nem is beszélhetnénk magyar cukoriparról.

MTI Fotó: Varga György

A kaposvári cukorgyár a kvóta eltörlése után növeli termelését. Bővül a gyár csomagolókapacitása, nemrég ugyanis átadták az új, 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet is. Ennek a kapacitása többszöröse annak, mint amit a jelenlegi 125 ezer tonnás termelés igényel.

Berki Gyula szerint a cukorrépa-termesztők a hatékonyság növelését célozták meg. A termelés ugyanis hosszú távon csak akkor lesz bővíthető és fenntartható, ha javul az együttműködés a répatermesztők, a felvásárló cukorgyár és az inputanyagokat szállító cégek között - fogalmazta meg.

100 ezer tonnás a cukorkvótánk 
Ebben az évben összesen 15 ezer hektáron termelnek itthon cukorrépát. A hatályos uniós szabály szerint Magyarországnak jelenleg csaknem 100 ezer tonnás cukorkvótája van, ám ez a korlát 2017. október elsejével megszűnik.

Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központ vezető agrárszakértője szerint ugyanakkor a magyarországi cukorpiac az előttünk álló években sem bővül érdemben. A hazai piacon ugyanis, amelyen a külföldi feleslegek keresik helyüket, az európai átlagnál is alacsonyabb cukorárakra kell számítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03