2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszerpiac

Brüsszeli felszólítás Magyarországnak a külföldi élelmiszerek miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek szabad mozgásának biztosítása érdekében. Brüsszel egy olyan magyar jogszabályt kifogásol, amely arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Felszólítást küld Magyarországnak az Európai Bizottság a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt – közölte a brüsszeli testület. A bizottság a felszólítást egy most indított kötelezettségszegési eljárás keretében küldi meg.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A bizottsági indoklás szerint Magyarországon egy új jogszabály arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak annak ellenére, hogy az importált termékek költsége a devizától és az árfolyam-ingadozástól függ. Ez – véli a bizottság - hátráltathatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését a belföldiekhez képest.

Magyarország nem mutatott be arra vonatkozó bizonyítékot, hogy a nemzeti intézkedések indokoltak és arányosak lennének – állítja Brüsszel. A magyar hatóságoknak két hónapjuk van arra, hogy válaszoljanak a bizottsági érvekre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu