Csótányok között sütötte a kenyeret ez a pékség (videó)

agrarszektor.hu
Csótánytetem, málló falfesték és kosz fogadta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereit egy fővárosi pékség ellenőrzésekor. Az akcióval számos szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök és több mint 480 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pékség helyiségei takarítatlanok, piszkosak voltak, a festékréteg pergett le a falról, a kemencéről hiányzott a csempe - derül ki a Nébih közleményéből. Az üzemi részen a higiénikus kézmosáshoz szükséges kézmosószer, papírtörölköző hiányzott, a kelesztőben lévő csatornaszem nem volt lefedve, bűzös szag áradt belőle. Az öltöző szintén rendetlen, takarítatlan volt, csikkekkel, használt ruhákkal teli. A pékségben dolgozó négy alkalmazott közül csak egy rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel.

Az üzem területén - főként a liszt- és az alapanyagraktárban - számos csótánytetemet találtak, egy helyen pedig élő rovar is akadt. Irtást utoljára tavaly novemberben végzett rovar-és rágcsálóirtásra szakosodott vállalkozás.

A kereskedelmi egységekből begyűjtött "visszáruból" (kenyér-, pékáru) "zsemlemorzsát" is gyártottak, az ehhez szükséges bejelentési kötelezettséget azonban elmulasztotta a vállalkozó. A hatóság szakemberei az üzemben több mint 480 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból súlyos higiéniai problémák és nagyfokú rovarszennyezettség miatt. Az ellenőrök a kiskereskedelmi egységekbe kiszállított "zsemlemorzsa" visszahívását is elrendelték.

A vállalkozás több százezer forintos nagyságrendű bírságra számíthat. Tevékenységét kizárólag teljes körű karbantartás, festés, nagytakarítás, rovar- és rágcsálóirtás, valamint újabb - kedvező kimenetelű - hatósági szemle után folytathatja.

A Nébih az üzemről ezt a videót készítette.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03