Dömpingszerűen lepi el Európát a lengyel pulyka

MTI
Dömpingszerűen önti el a lengyel pulyka az európai piacot. Emiatt a tavalyinál nehezebb évre számít a piacvezető szarvasi Gallicoop Zrt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Negatívan hathat az idei pulykaforgalomra, hogy az európai piacot elöntötte a lengyel árudömping - közölte az MTI-vel Erdélyi István, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója. Tavaly a lengyelek - a hivatalosan bejelentett adatok szerint - 520 ezer tonna pulykaterméket állítottak elő, így az uniós csatlakozásuk óta megháromszorozták kibocsátásukat, amelynek hatására január óta körülbelül 20 százalékkal esett a pulykamell ára.

Gondot okozhat az is, hogy a távol-keleti piacok még nem álltak vissza a madárinfluenza miatti visszaesés után. Az elrendelt importkorlátozást Japán, Dél-Korea és Hongkong már feloldotta, de egyelőre csak a korábbinál kisebb volumenben lehet odaszállítani termékeket. Várható ugyanakkor, hogy egy-két hónapon belül ismét megnyílik a dél-afrikai piac is.

Április végén új csomagolóüzemet helyezhetnek üzembe
Várhatóan április végére elkészül a Gallicoop új, 1,6 milliárd forint értékű csomagolóüzeme. A beruházás költségének 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja, cserébe a cég további 25 dolgozó foglalkoztatását vállalta. Szeptember elején új készresütő géppel bővül a Gallicoop panírüzeme is, amelynek kapacitása ezzel 5,5 ezer tonnáról 8-8,5 ezerre nőhet. A társaság ma 1045 főt foglalkoztat.

A Gallicoop Zrt. adja a hazai pulykahús termelés 40 százalékát. A Gallicoop évente mintegy 8 ezer tonna húskészítményt, 5 ezer 500 tonna panírterméket és 22 ezer tonna húsárut értékesít, ennek mintegy 40 százalékát exportálja. Az elmúlt évet mintegy 600 millió forint nyereséggel zárta a cég, miközben árbevétele várhatóan 30,7 milliárd forintra csökken. Erdélyi István a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít 2018-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02