Drágább tej és sertés, olcsóbb gabona

agrarszektor.hu
4,7%-kal csökkentek tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 2015 azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A változás a növényi termékek árának 12%-os csökkenéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árának 8,4%-os növekedéséből tevődik össze. A gabonaárak esnek, míg a tej- és a sertésárak emelkednek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

Milyen inputpiaci árak és trendekre lehet számítani a növénytermelésben? Hogyan alakulnak az idén a takarmányárak az állattenyésztők számára? Ez is kiemelt témája lesz az Agrárium 2017 című konferenciának március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.
2016 decemberében 2015 decemberéhez képesta gabonafélék ára 14%-kal csökkent.

A gyümölcsök ára 1,1, a zöldségféléké 4,7%-kal, a burgonyáé ötödével csökkent. Az élő állatok termelőiár-szintje 8,4, az állati termékeké 8,5%-kal emelkedett. A tej felvásárlási ára július óta emelkedik, decemberben 90 forint/liter volt. Ez 5 hónap alatt 36%-os áremelkedést jelent, ami a 2015-ös év eleji árszinttel egyezik meg.
A vágósertés ára 26%-kal nőtt, így az elmúlt két év legmagasabb árszintjét érte el, de így is a 2013. évi átlagár alatt maradt.
A vágóbaromfi ára 2,7%-kal csökkent egy év alatt.


2016. január-decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva:

A mezőgazdasági termelői árak 3,8%-kal csökkentek. Ezen belül a növényi termékek ára 5,7, az élő állatok és állati termékeké 0,6%-kal csökkent.
A zöldségfélék ára 2,7, a gyümölcsöké 4,3%-kal csökkent. A vágósertés ára 5,2%-kal nőtt. A tej árának az elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése nem tudta kompenzálni a 2016. év eleji mérséklődést, így éves szinten 6,2%-kal csökkent.

Ráfordítási árak, agrárolló

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,5%-kal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,1%-os csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,9%-os növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése a műtrágyák árának 11, az energia és kenőanyagok árának 6,1, illetve a takarmányok árának 1,3%-os csökkenéséből, valamint a növényvédő szerek árának 1,4, továbbá az állatgyógyászati termékek árának 1,6%-os növekedéséből tevődött össze. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 3,2, míg a gépberuházásoké 1,1%-kal volt magasabb. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 97,7% volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03