Egy hatalmas beruházás, amely még Csányit is lepipálja

agrarszektor.hu
Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezető igazgatója helyezte el. E beruházás több mint kétszer többe kerül például a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető mohácsi gigavágóhídnál, amelynek költsége 20-21 milliárd forint lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendszerváltás óta Magyarországon megvalósuló legnagyobb élelmiszeripari beruházásnak nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI szerint a most kezdődő tiszapüspöki építkezést, amelynek jelentősége egész Közép-Európára kiterjed. A nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített, 45 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 9,2 milliárdos vissza nem térítendő támogatást nyújt és több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. A beruházást megvalósító bajai Tisza-TK Projekt Kft. a szintén bajai Trigo Kft. érdekeltségébe tartozik, amelynek tulajdonosa Kárpáti László agrárgazdasági befektető.

A gabonafeldolgozó felépítése felülmúlja azt a vágóhídi beruházást is, amely várhatóan az idén fejeződik be Mohácson. A Csányi Sándorhoz köthető új gigavágóhíd - amely egy műszakban egymillió sertés levágására lesz képes évente - 20-21 milliárd forintba kerül majd, és várhatóan ősszel kezdi meg próbaüzemét.

A Tisza-TK Projekt Kft. beruházása 550 új munkahelyet teremt Tiszapüspöki térségében. Varga Mihály szerint a 2017-re elkészülő gyár stabil és hosszú távú keresletet, vagyis az eddigieknél nagyobb értékesítési lehetőséget jelenthet a hazai kukoricatermelőknek. A miniszter a gabonaágazat számára kedvező kormányzati intézkedések között említette a magyar élelmiszer-termelés GMO-mentességének megőrzését és a gazdaság fehérítése érdekében tett lépéseket.

Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető a környezetbarát évente 530 ezer tonna kukoricából állít majd elő élelmiszeripari alapanyagokat. A 230 ezer tonnányi izocukor mellett termékportfóliójában szerepel majd az alkohol, a cukor és az étolaj-alapanyag, illetve jelentős lesz az állattenyésztési GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is. A szükséges mennyiségű GMO-mentes kukoricát az üzem 100 kilométeres körzetéből kívánják beszerezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?