Élelmiszeráfa: összeugrasztja a húsosokat a Varga-javaslat?

agrarszektor.hu
Összeugraszthatja a hazai húságazati szereplőket az a javaslat, amely szerint 5-százalékra csökkenne a sertés tőkehús 27 százalékos jelenlegi áfakulcsa 2016-tól, de a lépés más húsokra nem terjedne ki. Miközben sertéspiaci szereplők pozitívan fogadták Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, a baromfiszektor máris hátrányos megkülönböztetéstől tart. A sertés- és a baromfihús egymást helyettesíthető terméknek számít, ezért egyes vélemények szerint uniós jogi problémákat is felvethet, ha a drasztikus áfamérséklés csak a sertéshúsra vonatkozna. Biztosra vehető, hogy több más agrárágazat is lobbiharcot indít az áfacsökkentés kiterjesztéséért.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sertés tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése szerepel az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os költségvetési tervei között - jelentette be az MTI szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ezzel a tárca legalább részben eleget tenne a sertésszektor régi vágyálmának, hogy az ágazati termékeknél az áfa drasztikusan csökkenjen. Igaz, a piaci szereplők valamennyi sertéscikknél 5 százalékos adót sürgettek, míg az NGM tervei most csak a tőkehúsra terjednének ki, vagyis például a sertéskészítményekre nem.

Biztosra vehető, hogy a Varga-javaslat komoly feszültséget gerjeszt a húspiaci termékpályák között, mivel több más ágazat is folyamatosan áfacsökkentésért lobbizott az elmúlt években. Elsősorban a baromfiszektor számára lenne hátrányos, ha az adómérséklés csak a sertés tőkehúsra vonatkozna, mivel a baromfi- és a sertéshúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak a fogyasztókért vívott küzdelemben. Ezért a baromfihúsok szempontjából versenyhátrányt jelenthetne, ha a sertéshúsok a komoly áfamérséklés miatt az üzletekben az eddiginél jóval olcsóbbak lennének (feltéve, hogy a kereskedők nem "nyelnék le" az adócsökkentést).

Egyes vélemények szerint az uniós áfaszabályozás tiltja, hogy egymás helyettesítőjének számító termékek áfakulcsa jelentősen eltérő legyen. Ezért - vélik szakértők - akár EU-s jogi problémákat is felvethet, ha az 5 százalékos kulcs csak a sertés tőkehúsra lépne életbe. A mostani bejelentés hírére más ágazatokban is beindulhat a lobbizás, hiszen az utóbbi időszakban szinte valamennyi olyan termékpálya - például a tej-, a zöldség-gyümölcs ágazat vagy a malomipar is - áfacsökkentésért szállt síkra, amely alapvető élelmiszereket állít elő.

Így örülnek a szakmai szervezetek
Örömmel fogadták a sertéságazati szervezetek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését - közölte az MTI. Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára azt hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentések akkor érik el a kívánt célt, ha az eljutnak a fogyasztókig. A sertés tőkehús 5 százalékos áfája versenyképesebbé teheti az ágazat legális szereplőit a külföldi beszállítókkal és a feketegazdaságban tevékenykedőkkel szemben, így a 40-50 százalékos sertéságazati feketepiaci részarány csökkenhet. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szintén kedvezőnek tartotta az adócsökkentési elképzelést. Szerinte az 5 százalékos áfa eddig a félsertésig tisztította a piacot, a fölött viszont a 27 százalékos áfa jelentősen torzította azt. A szakember remélte, hogy a most bejelentett lépést továbbiak követik majd több más élelmiszeripari termékpályán is.

A kormány korábban azzal utasította el a kezdeményezéseket, hogy a költségvetés nem bírna el komoly élelmiszeráfa-mérséklést. Az NGM az agrárszektor.hu-nak még februárban is úgy nyilatkozott, hogy kizárt olyan élelmiszerpiaci áfacsökkentés, amely hatással lehet a költségvetési bevételekre. Ezért a kabinet mostanáig csak ahhoz járult hozzá, hogy - 2014 januárjától - az élő sertések és a hasított félsertések áfája csökkenjen 5 százalékra, az idéntől pedig a szarvasmarha-, a juh- és a kecskeágazat egyes "köztes termékeire" vezettek be 5 százalékos áfát. E lépések nem jártak költségvetési bevételkieséssel, mivel a fogyasztói árakat nem érintették.

Tény ugyanakkor, hogy a sertéspiacon ma már egyértelműen látható az 5 százalékos áfa kedvező hatása, mivel az élő sertéseknél és a félsertéseknél jelentősen tisztult a piac. Az ötszázalékos áfát ugyanis már nem éri meg elcsalni, ezért a feketézők e piaci szegmensből eltűntek. Erre utal, hogy az utóbbi időszakban nőtt a hazai sertésállomány is, amely mögött sokan nem tényleges létszámbővülést, hanem piaci kifehéredést sejtenek. A csalók azóta egyes vélemények szerint a sertéspiac "későbbi fázisaiba" vándoroltak át, így a most bejelentett áfacsökkentés további jelentős fehéredést hozhat a sertésszektorban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?