Élelmiszerbotrány: most legalizálnák a multiellenes teszteket

agrarszektor.hu
Végezhet összehasonlító termékteszteket a hazai élelmiszerlánc felügyeleti szervezeteként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - ezt tartalmazza az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló törvényhez benyújtott kormányzati módosító javaslat. Ezzel a kabinet megteremtené a konkrét jogszabályi alapját annak, hogy a Nébih ilyen vizsgálatokat végezhessen. Az "multiellenes élelmiszerbotrány" részeként elrendelt, február-márciusban lebonyolított átfogó összehasonlító élelmiszerteszt idején ilyen jogszabályi felhatalmazása nem volt, ezért sokak szerint a hivatal akkor még nem is végezhetett volna ilyen ellenőrzéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kiegészítené a kormány az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló törvény módosításával azokat a rendelkezéseket, amelyek a Nébih általános, szervezési, irányítási és felügyeleti feladatkörére vonatkoznak - derül ki a benyújtott törvénymódosítási javaslatból. A tervezett változtatások a hivatal terméktesztjeit és ellenőrzési tevékenységeit érintik. A mostani kiegészítések szó szerint úgy szólnak, hogy a Nébih "összehasonlító termékteszteket és vizsgálatokat végez", illetve "részt vesz az élelmiszerláncot érintő nemzeti minőségrendszer ellenőrzésében".

Mint ismert, a hivatal legutóbb február-márciusban végzett átfogó összehasonlító teszteket, amikor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csaknem száz termékpárt érintő ellenőrzést rendelt el. Az "élelmiszerbotrányként" emlegetett ügyben a kormány gyanúja szerint a multinacionális élelmiszervállalatok "kettős mércét" alkalmazva azonos vagy hasonló márkanéven rosszabb minőségű termékeket értékesítenek a magyar piacon, mint Nyugat-Európában.

A Nébih Magyarországon, illetve Ausztriában és Olaszországban vett mintákat hasonlított össze a most parlament elé terjesztett jogszabályi felhatalmazás nélkül, ezért sokan úgy vélik, hogy a hivatal akkori összehasonlító vizsgálata jogszerűtlen volt. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ugyanakkor korábban úgy foglalt állást, hogy a magyar élelmiszerbiztonsági stratégiáról szóló kormányhatározatból, illetve a hatályos jogszabályokból eddig is "levezethető" volt, hogy a Nébih végezhetett összehasonlító vizsgálatokat. A napirendre vett jogszabályi változtatások arra irányulnak, hogy a hivatalnak ne csak lehetősége, hanem kötelessége legyen az ilyen irányú rendszeres vizsgálódás a jövőben - hangoztatta az államtitkár.

Utólag azonban nincs különösebb jelentősége az ügynek, mivel a átfogó vizsgálat nem igazolta a multiellenes kampány előzetes feltételezéseit, sőt sok esetben a magyar piacon forgalmazott termékeket hozta ki jobb minőségűnek. Ennek ellenére a kormány továbbra is kitart a "kettős mérce" mellett, bár kommunikációjában ennek hangoztatása háttérbe szorult a teszteredmények nyilvánosságra hozatala óta.

Eddig is voltak tesztek, de nagyrészt nem ilyenek
A Nébih eddig is végzett összehasonlító vizsgálatokat, de általában nem a különböző országokban forgalmazott, hanem a hazai piacon kapható élelmiszereket vetette össze egymással. Szakértők szerint ez utóbbi teszteknek is a mostani törvénymódosítás adhat hivatalos-hatósági jelleget a jövőben.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02