2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszerpiac

Évente 173 kiló élelmiszert dob ki egy ember az unióban

Egységes uniós lépéseket sürget az élelmiszer-pazarlás mérséklésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Egy ember több mint 170 kilogramm élelmiszert dob ki évente az unióban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A NAK támogatja azt az - Európai Parlamentet (EP) határozott állásfoglalására ösztönző - élelmiszer-pazarlás elleni indítványt, amelyet az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága terjeszthet hamarosan a szervezet elé. A jelentéstervezet előkészítésében a NAK és az európai agrárgazdasági konföderáció (COPA-COGECA) is részt vett.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy emberre vetítve átlagosan 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti.

A bizottsági kezdeményezés szerint az élelmiszer-hulladékok mennyiségét 50 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig. A 2025-ig 30 százalékos csökkentést megcélzó már érvényes kötelező célkitűzés eléréséhez megfelelő eszközök biztosítását kérik az uniós döntéshozóktól.

Az MTI korábbi információja szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu